USA kongresszusi képviselő: A Facebook selejtezze ki a Librát

Warren Davidson, Ohio 8. kerületének amerikai kongresszusi képviselőjével készítettek nemrég interjút a Noded Bitcoin Podcast társigazgatói, Pierre Rochard és Michael Goldstein. Az interjú során a Facebook Libra projektjére és a bitcoin-libra közötti különbségekre terelődött a szó.

Év elején Davidson kongresszusi képviselő a “shitcoin” kifejezést használta a Facebook digitális valutaterveivel kapcsolatos kongresszusi meghallgatásán. Davidson állítja, hogy már a bitcoin megjelenése előtt, érdeklődött a digitális pénzek iránt. A digitális pénz iránti érdeklődését később felváltották az Egyesült Államok és Kína kapcsolatának kérdései.

Néha a kormányoknak időbe telik, mire mindent érvényesítenek megbizonyosodva arról, hogy tudják, ki vagy, milyen a terved, miért ingadozik a pénzed, kik is mozgatják azt, elfogadjuk-e mi ezt és más hasonló kérdések is felmerülnek ilyenkor”, mondta Goldsteinnek és Rochardnak.

Davidson 2013-ban figyelt fel először a bitcoinra.

A Facebook Libra problémái

Miután a beszélgetés a Facebook Libra projektjére terelődött, Davidson közölte, hogy a Librával kapcsolatos legfőbb kérdései a központosítás mértékével függnek össze. A kongresszusi képviselő azt állította, hogy az egyértelmű, hogy a Librát szabályozni kell. Ha elindítják, akkor a hálózatot irányító entitás vagy csoport módosíthatja a valutát, befolyásolva ezzel annak árfolyamát. Például, a Librát használók pénzügyi károkat is szenvedhetnek, ha egy sokkal gyengébb valutához, mint például a venezuelai bolivárhoz lesz kapcsolva a Libra fiat devizatartaléka.

Ha ez a központi szervezet képes befolyásolni a Libra értékét, akkor hogyan lehetne ezt fenntartások nélkül kezelni?”, kérdezte Davidson retorikusan Goldsteint és Rochardot.

Bitcoint a Libra helyett?

Rochard rámutatott arra, hogy a Cash App képes volt a bitcoint egyszerűen integrálni a platformjába, ahelyett, hogy valami teljesen újat hozott volna létre. A Noded Bitcoin Podcast társigazgatója megkérdezte Davidsont, egyet ért e azzal, hogy a Facebooknak ezt a megközelítést kellene választania. “Remélem, kipróbálják, mert sokkal jobb ötlet lenne, mint a Libra”, válaszolta.

Davidson emellett hozzátette azt is, hogy a Libra értékes volt abból a szempontból, hogy kiemelte a bitcoin kulcsfontosságú értékét azaz, hogy decentralizált, ellenőrizhetetlen digitális pénz. Később azt is mondta, hogy a Facebook kiszűri a tartalmat a közösségi média felületén. Ezek után megkérdőjelezi, hogy az emberek szeretnének-e ugyanilyen szűrést a digitális valutarendszer tranzakcióinál is.

Szűrt beszédet vagy szabad beszédet akarunk? Szűrt tranzakciókat vagy szabadságot akarunk?“, tette fel a kérdést Davidson.

Az adatvédelmet központi kérdésként kezelő keresőmotor, a DuckDuckGo közelmúltbeli jelentése arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi média felhasználói további lépéseket tesznek online adatvédelmük érdekében, ami hosszú távon bika trendet eredményezhet a bitcoin számára. Goldstein szerint, a CNBC Squawk Box-tól Joe Kernen sokat tanult a bitcoinról a Libra körüli beszélgetéseknek köszönhetően.

“A Libra dolog kapcsán láttuk azt, hogy Joe megértette a bitcoint, mert meglátta a Libra problémáit”, mondta Goldstein.

A Libra központosítással kapcsolatos kérdések már a legelején felmerültek. A közösségi média coinja viszont segíthet a nyilvánosságnak abban, hogy jobban megértse a bitcoint. Davidson szerint a Libra a bitcoin kritikusait is hozzásegítette ahhoz, hogy másként viszonyuljanak a kriptovalutához. Néhány kollégája, mint például a kaliforniai 30. kongresszusi kerület vezetője Brad Sherman még eltökéltebb a bitcoin betiltását illetően, míg mások a kongresszusban rájöttek arra, hogy a bitcoin eltörlésére tett kísérlet teljesen értelmetlen lenne.