Az Mt. Gox-tól ellopott Bitcoin rejtélye

A hatodik leggazdagabb Bitcoin tárca közel 80.000 BTC-vel (kb. 653 millió USD) 2011. március óta pihen érintetlenül. A coinok az első jelentős hackertámadásból származnak, amit a ma már becsődölt Mt. Gox tőzsdétől raboltak el. Ez volt az első nagy lopás a Bitcoin történetében. A tárca tulajdonosa azóta nem nyúlt hozzá, ami két dolgot jelenthet. Vagy egy végletekig kitartó ‘hodler’, vagy elvesztette a tárcához tartozó privát kulcsokat.

Az Mt.Gox bitcoin hack fura kivitelezője

A lopás idején a bitcoinok 73.000 dollárt értek, azaz az eltelt több mint 9 év alatt ezen coinok értéke 9.300%-ot emelkedett.

A tárca egyedül – ha valójában az egy nagy bálna tulajdona, aki évek óta nem tranzaktál – képes lenne bedönteni a BTC piacot, ha a tulajdonosa úgy döntene, hogy eladná azt. De nagyon nehéz megállapítani, hogy valójában mi is a státusza annak a tárcának. Elvesztek a privát kulcsok? Él még egyáltalán a tulajdonosa? Mindenki csak arra vár, hogy valami történjen azzal a címmel.” – nyilatkozta az SFOX-nak Whale Alert, egy népszerű Twitter felhasználó, aki 11 blokkláncon követi nyomon a nagy értékű tranzakciókat.

Senki sem tudja, hogy mi az oka ennek a tétlenségnek, hogy senki sem költötte el még el a kriptókat. Nagy valószínűséggel a rabló nem fér hozzá a privát kulcsokhoz.” – emelte ki a Coin Metrics adatelemző cég egy most kiadott jelentésében,

Nagy Bitcoin lopások

Ma már egyre nehezebb tisztára mosni a kétes eredetű coinokat, mert sokkal könnyebben nyomon követhetőek a Bitcoin tranzakciók. Ez a Mt. Gox hackelés volt a második legnagyobb lopás a Bitcoin történetében.

A legnagyobb Bitcoin lopás 2016. augusztusában zajlott le, amikor 119,756 BTC-t loptak el a Bitfinextől. Ebből mindössze 22 Bitcoint sikerült visszaszerezni.

A Coin Metrics jelentése érdekes statisztikát közöl az érintetlen tárcákról. A kalkulációjuk alapján azt feltételezik, hogy legalább 1.5 millió Bitcoint 12 milliárd dollár értékben nem lehet elérni valamilyen oknál fogva. Ez a teljes kínálat körülbelül 8%-át jelenti.

A bölcs mondás szerint körülbelül 21 millió coin lesz végérvényesen a Bitcoin kínálata. Azonban idővel bizonyos hirtelen fordulatok, hibák vagy más események hatással lehetnek arra, hogy mennyi is valóban a Bitcoin kínálata,” állapítja meg a Coin Metrics. Vélhetően, hosszú távon jóval alacsonyabb lesz, mint 21 millió.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük