Úton a mainstream felé – precedens értékű döntés született Ausztráliában

  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ausztrália Új-Dél-Wales államában egy rágalmazási ügy jogi költségeinek fedezésére engedélyezték kriptovaluta használatát. Az ügy precedensként szolgálhat más állambeli és országos bírósági ügyek kapcsán is.

A döntés azután született, hogy az eljárás keretében a bíróság kötelezte a felperest, hogy helyezzen letétbe 20.000 ausztrál dollárt egy bíróság által felügyelt számlára. Erre azért volt szükség, hogy a jogi költségek legalább egy részére abban az esetben is legyen fedezet, amennyiben a felperes visszalépne vagy esetleg elvesztené a pert. Az alperes ügyvédjének aggodalmára, miszerint a kriptovalutában tartott befektetések meglehetősen magas kockázatúnak minősülnek, Judith Gibson bírónő azt felelte, hogy ettől függetlenül azokra “elismert befektetési formaként tekinthetünk”, emiatt elfogadta a felperes kérését arra vonatkozóan, hogy kriptovalutában biztosítsa a fedezetet.

Ezen kívül a bírónő a hipervolatilitás negatív következményeinek elkerülése végett azt kérte a felperestől, hogy havi szinten szolgáltasson adatokat a kriptovalutában tartott befektetése értékéről az alperes számára. Emellett a felperes kötelező azonnali hatállyal tájékoztatni az alperest abban az esetben, ha a számla értéke a letétként meghatározott 20.000 ausztrál dollár alá csökken.

A hipervolatilitás kiküszöbölésére hozott döntés teljesen érthető, ugyanis a kriptovaluták árfolyamingadozása még mindig nagyon magas. A bitcoin idén februárban mindössze egy óra alatt 900 dollárt esett, majd újra megindult felfelé. Mivel a bitcoin féle decentralizált fizetőeszközök új és fejletlen befektetési formának számítanak a pénzügyi piacon, relatíve alacsony likviditással, ezért az ingadozások sokkal látványosabbak és hirtelenebbek a hagyományosabbnak tekinthető pénzpiaci termékekkel szemben.

A bírói döntés azonban semmiképp sem az egyetlen lépés volt Ausztrália részéről a kriptovaluták normalizálását tekintve mostanában: szinte ezzel egy időben, idén februárban az ausztrál kormány nyilvánosságra hozta Nemzeti Blokklánc Ütemtervét. Ebben a szabályozási kérdéseken túlmenően foglalkoznak a blokklánc nyújtotta lehetőségek széles palettájával, mint gazdasági növekedés, új munkahelyek teremtése, erőforrásmegtakarítás a cégeknél és hatékonyságnövelés. Ezen túlmenően az ütemtervben nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a blokklánc hogyan tud támogatni más szektorokat (például mezőgazdaság és oktatás) a fintech mellett.

Érdekelhet:

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.