Üvegházas paradicsomok bányászati hőből

Nem csitul a vita a kriptopénzek bányászata által felhasznált energiáról; az aggodalmak középpontjában a fogyasztás mértéke valamint a környezetvédelem áll. Azonban egyre több bányászati vállalkozás alkalmaz környezetbarát módszereket és vannak akik még ennél is kreatívabbak, a bányászatből származő hőt ugyanis valójában rengeteg mindenre lehet használni, például fűtésre, vagy üvegházas paradicsomok és más zöldségek termesztésére is.

Üvegházas paradicsomok Prágából

Kamil Brejcha Prágában él, ő a cseh NakamotoX kereskedési platform alapítója, valamint kriptopénzes bányász is. Brejcha a bányászati berendezések által keletkezett felesleges hőt az üvegházában termesztett zöldségek termesztésére használja és a Twitteren tette közzé az első sikeres kísérlet fotóját, amelynek során paradicsomok születtek, ezeket ‘cryptomatoes’-nak nevezte el.

“A felesleges hőt az üvegházas paradicsomokra használjuk és működik”, írta Twitterén Brejcha.

Csapata egy úgynevezett ‘Cointainer’ rendszert fejlesztett ki, amely az alagsorban található és onnan fújja a keletkezett hőt az üvegházba.

üvegházas-paradicsom
Forrás: Kamil Brejcha, Twitter

Brejcha azonban nemcsak a felesleges hőt használja fel, hanem saját energiát termelnek a bányászós berendezések működtetéséhez.

“Saját energiát is termelünk, a bányászati műveleteket 100%-ban biohulladékokból származó energiával működtetjük.”

Egy kérdésre válaszolva Brejcha elárulta, hogy valójában orvosi célokra használatos marihuánát akart termelni, azonban a helyi szigorú szabályozás miatt nem kaptak erre engedélyt, így jött a paradicsom és más zöldségek termesztésének ötlete. Ígérete szerint a paradicsomokat hamarosan a helyi boltokban lehet majd megvásárolni.

kamil brejcha
Forrás: Kamil Brejcha, Twitter

A kísérlet egy nagyobb terv része, Brejcha a jövőben egy ‘agritechture’ startupot szeretne elindítani, amely a mezőgazdaság, az energia és a blokklánc technológia szimbiózisát jelentené, a projektről egyelőre nem árult el többet.

A blokklánc technológia több szempontból is hasznos lehet a mezőgazdaságnak. Így például a gyártási, hitelesítő és élelmiszer-feldolgozási területeken, ahol egy, a jelenleginél sokkal nagyobb átláthatóságot eredményezhet. A technológia által jobban nyomon követhetővé válna a termékek eredete, valamint hogy mikor jöttek létre, vagyis hogy mennyire frissek. Továbbá közvetlen kapcsolat létesülhet a gazdálkodók és a vásárlók között, logisztikai problémákat képes megoldani és lehetőséget ad új piacok nyitására is.

Borítókép forrása: Cryptoca

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük