Üvegházas paradicsomok bányászati hőből

Nem csitul a vita a kriptopénzek bányászata által felhasznált energiáról; az aggodalmak középpontjában a fogyasztás mértéke valamint a környezetvédelem áll. Azonban egyre több bányászati vállalkozás alkalmaz környezetbarát módszereket és vannak akik még ennél is kreatívabbak, a bányászatből származő hőt ugyanis valójában rengeteg mindenre lehet használni, például fűtésre, vagy üvegházas paradicsomok és más zöldségek termesztésére is.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

Üvegházas paradicsomok Prágából

Kamil Brejcha Prágában él, ő a cseh NakamotoX kereskedési platform alapítója, valamint kriptopénzes bányász is. Brejcha a bányászati berendezések által keletkezett felesleges hőt az üvegházában termesztett zöldségek termesztésére használja és a Twitteren tette közzé az első sikeres kísérlet fotóját, amelynek során paradicsomok születtek, ezeket ‘cryptomatoes’-nak nevezte el.

“A felesleges hőt az üvegházas paradicsomokra használjuk és működik”, írta Twitterén Brejcha.

Csapata egy úgynevezett ‘Cointainer’ rendszert fejlesztett ki, amely az alagsorban található és onnan fújja a keletkezett hőt az üvegházba.

üvegházas-paradicsom
Forrás: Kamil Brejcha, Twitter

Brejcha azonban nemcsak a felesleges hőt használja fel, hanem saját energiát termelnek a bányászós berendezések működtetéséhez.

“Saját energiát is termelünk, a bányászati műveleteket 100%-ban biohulladékokból származó energiával működtetjük.”

Egy kérdésre válaszolva Brejcha elárulta, hogy valójában orvosi célokra használatos marihuánát akart termelni, azonban a helyi szigorú szabályozás miatt nem kaptak erre engedélyt, így jött a paradicsom és más zöldségek termesztésének ötlete. Ígérete szerint a paradicsomokat hamarosan a helyi boltokban lehet majd megvásárolni.

kamil brejcha
Forrás: Kamil Brejcha, Twitter

A kísérlet egy nagyobb terv része, Brejcha a jövőben egy ‘agritechture’ startupot szeretne elindítani, amely a mezőgazdaság, az energia és a blokklánc technológia szimbiózisát jelentené, a projektről egyelőre nem árult el többet.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

A blokklánc technológia több szempontból is hasznos lehet a mezőgazdaságnak. Így például a gyártási, hitelesítő és élelmiszer-feldolgozási területeken, ahol egy, a jelenleginél sokkal nagyobb átláthatóságot eredményezhet. A technológia által jobban nyomon követhetővé válna a termékek eredete, valamint hogy mikor jöttek létre, vagyis hogy mennyire frissek. Továbbá közvetlen kapcsolat létesülhet a gazdálkodók és a vásárlók között, logisztikai problémákat képes megoldani és lehetőséget ad új piacok nyitására is.

Borítókép forrása: Cryptoca

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.