Vádat emeltek egy 2013-ben bezárt kriptotőzsde alapítója ellen

Az amerikai értékpapír piaci felügyelet (SEC) és az igazságügyi minisztérium hivatalosan is vádat emelt egy évek óta nem működő kriptotőzsde alapítója, Jon E. Montroll ellen.

Vádemelés és letartóztatás a BitFunder kriptotőzsde alapítója ellen

Szerdán tette közzé az amerikai értékpapír piaci felügyelet, a SEC a sajtóközleményt, melyben bejelentették, hogy vádat emelnek a BitFunder kriptotőzsde alapítója ellen. Montroll, avagy Ukyo ellen a vád, hogy nem bejegyzett értékpapír kereskedő platformot működtetett és megtévesztette az ügyfeleket, hogy engedéllyel rendelkezik a kereskedési felület üzemeltetésére.

A SEC szerint a BitFunder és alapítója Montroll a megtévesztésen túl nem tájékoztatta az ügyfeleket arról a hekker támadásról sem, melyben 6000 bitcoin tűnt el a kereskedési oldalról.

A SEC eljárásában az ügyfelek által elszenvedett károkat és a hozzá kapcsolódó kamatot és büntetési díjakat követel az alapítótól.

Emellett pedig az igazságügyi minisztérium is kijelentette, hogy Montrollt letartóztatták és őrizetbe vette a szövetségi igazságszolgáltatás. Ez ügyben két rendbeli hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályoztatása a vád Montroll ellen. A vádak alapján 5 és 20 év közötti büntetésre számíthat a vádlott.

Hekker támadás és hamisítás

2013-ban támadók kihasználták a BitFunder programkódjában lévő biztonsági rést és 6000 bitcoint utaltak át a saját számláikra. Az akkori értéken 720 ezer dollárnak megfelelő veszteség mára már több mint 60 millió dollárt érne. A veszteséget Montroll megpróbálta eltitkolni a hatóságok elől és hamis mérleget mutatott be a SEC nyomozóinak.

A BitFunder végül 2013 november 14-én függesztette fel a tevékenységét, miután az augusztusi támadást követően folyamatosan érkeztek a panaszok a befagyasztott számlák vagy akadozó tranzakciók miatt. Valójában az is hozzájárul a BitFunder csődjéhez, hogy az amerikai felhasználók tömegével hagyták el a platformot miután az országban szigorú szabályokhoz kötötték a kereskedést egyik napról a másikra.

A SEC egyre szigorúbb a kriptopénzekkel kapcsolatosan

A befektetők védelme továbbra is teljes prioritást élvez a szövetségi kormányzat és a SEC tevékenységében. Marc Berger a SEC New York-i irodájának vezetője elmondta, hogy folyamatosan figyelik a nemzeti kereskedési platformokat, függetlenül attól, hogy digitális vagy hagyományos eszközökkel kereskednek rajtuk. Céljuk a befektetők védelme érdekében foganatosított törvények és rendelkezések betartatása minden az országban tevékenykedő kereskedési platform esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük