Vajon meglesz a 12%-os hozamszint a PoS Ethereum hálózaton?

Egyre közelebb van az Ethereum hálózat nagy pillanata, az “egyesülés” vagyis a Merge. Ebben a hálózat a proof-of-work mechanizmusról a jóval energiatakarékosabb proof-of-stake mechanizmusra vált majd. Az már biztos, hogy ez meg fog történni valamikor a következő 1-2 hétben (papíron szeptember 15-én), de számtalan kérdés van magával a váltással és az utána következő időszakkal kapcsolatban is. Ezen kérdések közül az egyik legfontosabb, hogy milyen méretű hozamra számíthatunk majd a stakeléssel.

Az ETH stakelés kevesebb hozamot ígér jelen piaci körülmények között

Van egy általános vélekedés, amely szerint a Merge után akár 12%-os hozam is elérhető lesz majd. Ezt statisztikai adatokra alapozzák az elemzők, mint például az elmúlt évek során stakelt ETH mennyisége. A jelenlegi hálózati terheltség és a friss stakelési adatok szerint a hozam ugyanakkor bőven 12% alatt lehet. A fő oka ennek az, hogy a 12%-os hozamkulcs eléréséhez nagyon komoly növekedés kellene a piaci aktivitás tekintetében. Egy proof-of-stake mechanizmus esetén ETH-t kell stakelni azért, hogy validátorok lehessünk.

ETH stake
Minél magasabb a stakelt ETH mennyiség, annál alacsonyabb az éves százalékos hozam.

A validátorok azok, akik létrehozzák és validálják az új blokkokat, tehát ők működtetik a proof-of-stake hálózatot. A tevékenységükért cserébe hozamot kapnak. Ez jöhet több formában, például blokkok utáni jutalomként vagy például tranzakciós jutalomként egy előnyben részesített utalásért. Ezeket a jutalmakat osztják fel az összes validátor között. Annál nagyobb hozamra számíthat egy validátor, minél több ETH-t stakelt.

Jelenleg az adatok szerint nagyjából 13,5 millió ether van stake-re lekötve, tehát a teljes kínálat 11%-a körüli összeg. Így a validátoroknak járó blokkjutalom 4% körül alakul. És ebből a pár mondatból az is látható, hogy ahhoz, hogy 12% lehessen a hozam, sokkal nagyobb aktivitás kellene. Mert minél nagyobb az aktivitás, annál nagyobb tranzakciós jutalomra lehet számítani és így tovább. A Selini Capital befektetési igazgatója például a jelenlegi adatok alapján a 2023-as éves százalékos hozamszintet az ETH vonatkozásában 3,2% körülire becsüli.