Vajon mit jelez a bitcoin számára a félelem és kapzsiság index?

2023. október 8-án, vasárnap a bitcoin árfolyama éppen a 28 000 dolláros küszöb alatt ingadozik, ami 2,6%-os emelkedést jelent az előző héthez képest. Jelenleg a Félelem és kapzsiság index (CFGI – Crypto Fear and Greed Index) 100-ból 50-es, azaz a “semleges” értéken mozog, ezt az állást tartotta az elmúlt héten végig. A technikai adatok megerősítik ezt a kiegyensúlyozott kilátást, jelezve, hogy a bitcoin ármozgása egy szűkebb sávba fészkelte be magát.

Egy héttel korábban a bitcoin (BTC) árfolyama 27 189 dolláron állt. Az elmúlt nap során az értéke 28 103 és 27 770 dollár között táncolt. Ezen a héten a bitcoin értéke 2,6%-kal emelkedett, 30 napos skálán pedig 7,9%-kal ugrott meg.

Ezen ingadozások során a Félelem és kapzsiság index rendíthetetlenül a “semleges” pozícióját vetítette előre – nem csak ma, hanem tegnap és az egész elmúlt héten is. A CFGI lényegében egy barométer, amely a bitcoin piacon uralkodó hangulatot méri. A célja pedig, hogy a kereskedők betekintést nyerjenek a piaci szereplők kollektív pszichéjébe.

Az indoklás szerint a túlzott félelem túlságosan lenyomhatja az árakat, míg a féktelen kapzsiság túlzottan felhúzhatja azokat. Az aktuális hangulat megismerésével a kereskedők pontosan meghatározhatják a potenciális vételi vagy eladási pillanatokat. A CFGI-t értelmezve olyan fázisokkal találkozhatunk, mint az extrém félelem, félelem, semleges, kapzsiság és extrém kapzsiság státuszok.

Mi tudja kilendíteni a bitcoint semleges zónából?

2023. október 8-án az alternative.me a CFGI-t 50-re teszi, ami enyhe emelkedést jelent a múlt heti 48-as értékhez képest. A Coinmarketcap.com “Fear and Greed” indexe szintén megerősíti ezt a hangulatot, 46-os semleges értéket jelölve vasárnap. Mivel a piac ilyen semlegességet mutat, és a bitcoin egy egyenletes tartományban mozog, nyilvánvaló, hogy a piac továbbra is határozatlan.

bitcoin félelem és kapzsiság index

A semlegesség vagy ambivalencia az uralkodó hangulat hiányára utal. Olyan egyensúlyhoz hasonlít, ahol sem a pesszimista medvék, sem az optimista bikák nem uralják a piacot. A semlegesség azonban nem jelent piaci stagnálást. Az árak hullámzhatnak, de az index a bikás és medvés erők közötti harmóniát közvetíti.

A bitcoin technikai mérőszámai, például az olyan oszcillátorok, mint a relatív erősség index (RSI) és a sztochasztikus (14, 3, 3) mutatók szintén semleges hangulatot mutatnak ezen a hétvégén. Amikor ezek az indikátorok semlegességet mutatnak, ez azt jelzi, hogy az eszköz se nem túlvett, sem túladott állapotban nincs.

A jelenlegi 61 körüli RSI és a 75 közeli sztochasztikus értékkel a vételi és eladási nyomás között egyensúlyi állapot van. Tekintettel mind az oszcillátorok, mind a CFGI ezen olvasataira, úgy tűnik, hogy a piac egy konszolidációs fázisban van, és várja a jövőbeli jeleket vagy kiváltó okokat arra, hogy remélhetőleg egy felfelé ívelő trendet kezdjen el kirajzolni.