Válasz a szankcióra: a Dapper Labs korlátozza az orosz fiókokat

A Dapper Labs orosz felhasználói több platformon nem vásárolhatnak, adhatnak el vagy ajándékozhatnak digitális gyűjteményeket, közölte a vállalat.

A döntést az Európai Unió által csütörtökön bevezetett, Oroszországot és az orosz állampolgárokat célzó szankciókat követően hozták meg. Az NFT gyűjteményekre specializálódott Dapper elmondta, hogy az uniós szabályozás hatálya alá tartozó fizetési feldolgozó partnere utasította az intézkedés meghozatalára.

“Mostantól tilos bármilyen értékű kriptotárca-, számla- vagy letétkezelési szolgáltatást nyújtani olyan fiókoknak, amelyek Oroszországhoz kapcsolódnak” – áll a Dapper közleményében. “A Dapper azonban nem zárta le a fiókokat.”

A részleges felfüggesztés által érintett felhasználók nem tudnak digitális gyűjteményeket vásárolni, eladni vagy ajándékozni olyan platformokon, mint a UFC Strike, az NBA Top Shot és az NFL All Day. Emellett nem tudnak pénzt lehívni a Dapper-fiókjukról, illetve nem tudnak vásárlást indítani a meglévő egyenlegekkel.

Az oroszokkal összekapcsolt fiókok felhasználói azonban továbbra is hozzáférhetnek és megtekinthetik az általuk vásárolt NFT-ket. A vállalat hangsúlyozta, hogy az érintett felhasználók megtartják eszközeik tulajdonjogát, még akkor is, ha nem tudják eladni azokat.

“Az új szabályozástól függetlenül minden olyan NFT, amelyet korábban egy érintett felhasználó vásárolt, továbbra is az adott felhasználó tulajdonában marad” – közölte a Dapper. Szóval a felhasználó az NFT-jét nézegethetni, de nem csinálhat vele semmit.

Míg a Dapper nagy amerikai sportligákkal kötött üzleteket, addig a UFC-ben szereplő orosz harcosokkal, például Khabib Nurmagomedovval kapcsolatos gyűjtemények értékesítését is lehetővé tette. A UFC Strike-on eladásra kínált legmagasabb alapárral rendelkező NFT Nurmagomedov egyik győzelmét ábrázolja, 3700 dolláros kikiáltási árral.

A héten Oroszország is lépéseket tett a kriptotranzakciók korlátozására, a CoinGecko szerint feketelistára tette az OKX-et, a világ második legnagyobb kriptopénz tőzsdéjét.