Búcsúzik CZ a Binance francia leányvállalatától

A Binance francia leányvállalata két új részvényesre váltotta le Changpeng Zhao-t, a helyi hatóságok szerint ugyanis egy cég többségi részvényese nem lehet bűnöző. A lépés célja, hogy a világ vezető kriptovaluta-tőzsdéje ne veszítse el működési engedélyét az országban.

CZ 100%-os tulajdonosa volt a Binance France-nek, a döntés következtében azonban két új részvényes veszi át a vállalatot, akik egyenlő arányban fogják birtokolni a céget. A történet odáig nyúlik vissza, hogy a francia AMF pénzügyi felügyelet decemberben figyelmeztette a vállalatot, hogy annak többé nem lehet tulaja CZ. A férfi ugyanis novemberben bűnösnek vallotta magát az amerikai pénzmosás elleni követelmények megsértésében. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma – röviden: DOJ (Department of Justice) – közlése szerint a Binance alapítójának és korábbi vezérigazgatójának 36 hónapra börtönbe kell vonulnia.

Kapcsolódó: CZ-nek 3 év börtönbüntetés jár – állítja az Igazságügyi Minisztérium

A Binance France mindezidáig nem közölte az új részvényesei nevét, annyit viszont elárultak, hogy mindketten a Binance alapító csapatának tagjai voltak.

A The Pappers információs szolgálat forrásai szerint Lihua He és Yulong Yan veszik majd át a cég vezetését. A Binance fehér könyve alapján Yan a Bije Tech társalapítója volt, amelyet még Zhao a Binance előtt hozott létre, Lihua He-t azonban nem említik meg a dokumentumokban.

A Binance igyekszik behódolni a szabályozóknak

Az új részvényesek kinevezése a Binance szélesebb körű „globális átszervezési projektjének” a része, amelynek célja a különböző joghatóságok szabályozási normáihoz való alkalmazkodás. A reorganizáció kulcsfontosságú a MiCA rendelet megjelenése miatt is, amely a következő két év során bevezetésre kerül és lehetővé teszi a kriptovaluta vállalatok számára, hogy engedélyt szerezzenek mind a 27 tagállamban való működésre. Zhao büntetőjogi elítélése és a Binance ellen indult vizsgálatok miatt azonban nem biztos, hogy a vállalat megkapja majd a MiCA-engedélyt.

A jövő továbbra is bizonytalan. A Binance France vezetősége viszont optimistán tekint a változásokra, és remélik, hogy az új részvényesek segíthetnek visszaállítani a cég hírnevét és bizalmát a piacon.