Miért választja egyre több projekt az airdropot?

A kriptoprojektek egyre gyakrabban választják az airdropokat a tokenek terjesztésére. De miért olyan vonzó az ingyenes token elosztás, és kinek kedvez igazán?

A piac a Bitcoin 2009-es megjelenése óta jelentős fejlődésen mentek keresztül. Az iparág érésével az adománygyűjtési módszerek is fejlődtek, és úgy látszik, hogy az ICO-k (Initial Coin Offerings) elvesztették egykor népszerű státuszukat. Egy új trend jelent meg, aminek során ingyenesen osztanak szét tokeneket a tulajdonosok között. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az airdropok térhódításának okait, és lehetséges kockázatait.

Mik azok az airdropok?

Az Airdropok során ingyenesen osztanak szét tokeneket a felhasználók, leggyakrabban token tulajdonosok, egy meghatározott csoportja között. Az elosztás általában különböző kritériumon alapul. Az alapot képezheti a tárcacím, a tranzakciós előzmények vagy a közösségi részvétel. Az elmúlt években az airdropok egyre népszerűbbé váltak, aminek legfőbb oka az ICO-kra vonatkozó szabályozási szigorítások és a változó piaci dinamika.

2014 márciusában Izlandon elindult az Auroracoin, aminek potenciális célja az izlandi korona és a Bitcoin helyettesítése volt. Ez volt a történelem első airdropja, aminek során minden állampolgár különböző mennyiségű AUR tokent kapott, hogy kezdeti piacot hozzon létre és népszerűsítse a projektet. Először 31,8, majd 318, végül pedig 636 érmét kaptak a lakosok.

Azóta számos induló projekt igyekezett kihasználni az airdropban rejlő lehetőségeket. Ez a stratégia alkalmas a figyelemfelkeltésre, a közösségépítésre és a tokenek hatékony elosztására. Emellett arra ösztönözi a tulajdonosokat, hogy új projekteket és befektetési lehetőségeket ismerjenek meg.

Az ingyenes érmék kiosztása sokak számára vonzó lehet. Egy alkalom során akár több tíz millió dollárt is kioszthatnak, ezért megfelelő stratégiával és ismeretekkel akár a passzív jövedelem szerzésére is van lehetőség. Egy korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk arról, hogyan tehetsz szert jövedelemre airdropokon keresztül.

Miért nem választják az ICO-kat?

Az airdropok térhódításának egyik fő oka az ICO-kra vonatkozó szabályozási ellenőrzés fokozódása. Az ICO-kat korábban számos projekt használta forrásszerzésre úgy, hogy tokeneket kínált a befektetőknek kriptóért vagy fiat befektetésekért cserébe. A csalások és átverések miatt számos joghatóság a szigorúbb szabályozás mellett döntött. Ez nagy kihívást, és extra költséget, jelentett azok számára, akik az ICO-kat használták adománygyűjtésre. Ezzel szemben az airdropok lehetőséget kínálnak a tokenek hivatalos értékesítés nélkül történő elosztására, így megkerülve a szabályozási akadályokat.

Eközben a kriptopiac is lényegesen megváltozott. A piac fejlődésével a befektetők és a felhasználók egyre szelektívebbé válnak. Mára egy ICO-n keresztül történő tőkebevonás már nem elég. Az airdropok ösztönzik a felhasználókat, jutalmazzák a korai felhasználókat, miközben egy aktívabb és elkötelezettebb közösséget teremtenek. Az ingyenes tokenek érdeklődést, hűséget, és hosszú távú elkötelezettséget válthatnak ki.

A kockázat elkerülhetetlen

Az alkalmat gyakran olyanok is megragadják, akiknek nem kellene. Az események során ugyanis magas az adathalász- és hackerkockázat. Az értékes adatok, tárcacímek, kulcsok, és egyebek megszerzése mellett a hackerek gyakran az ingyen tokenekre pályáznak. Egy nemrégiben meghirdetett airdrop előtt például 800 ezer kamucímet azonosítottak. Ilyenkor a hackerek álcímeket hoznak létre, amik papíron jogosultak az ingyen érmékre.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a jutalom adózási és jogi következményekkel is járhat. Attól függően, hogy melyik országban tartózkodsz, az airdropon keresztül szerzett összeg adóköteles jövedelemnek minősülhet. A bejelentés elmulasztása pedig büntetést és bírságot vonhat maga után.

Az airdrop az új tokenek elosztásának innovatív és egyre népszerűbb módszere. Többek között lehetőséget kínál az ICO-k szabályozási terhei nélküli tőkebevonásra, és az erős közösség kiépítésére. A megfelelő ismeretek hiánya azonban végzetes lehet. Azonban a megfelelő tokenomikai, elosztási, és átláthatósági ismeretek birtokában felismerhetőek azok a fenntartható projektek, amelyek akár passzív jövedelmet is termelhetnek.