A bitcoin ETF, amely száz százalékot ugrott ebben a hónapban

A bitcoin árfolyamának erős felpattanása a kriptodeviza és bitcoin ETF-eket is az egekbe repítette, amelyek a többi amerikai részvényalapot felülmúlva jól teljesítettek. A piacvezető bányászcégek részvényeit tartalmazza, és száz százalékkal ugrott meg.

Nagyszerűen indult a 2023-as év minden bitcoin-befektető számára, hiszen az első számú kriptopénz a hónapban közel 40 százalékkal ékelődött fel dollárban. Mégpedig 16 550 dollárról a jelen pillanatig 23 200-ra, ami 40,1 százalék, de volt nemrég majdnem 24 ezer is. Az erős bikapiaci lendület (bullish momentum) támogatásával a bitcoinhoz kapcsolódó ETF-ek is erős teljesítményt mutatnak – írta a Coingape. (ETF: tőzsdén kereskedett befektetési alap.)

A Holdba szállt a bitcoin ETF árfolyama

A Valkyrie Bitcoin Miners ETF elképesztő mértékben, 100 százalékkal emelkedett ebben a hónapban (4,5 dollár környékéről 9 dollár környékére). Így ez a legjobban teljesítő alap volt az egész USA-ban. (Érdekes módon a tőzsdei tickerkódja a WGMI – We’re Gonna Make It –, azaz meg fogjuk csinálni, jól ismert mémek szövege.) A WGMI ETF erősen, 25 százalékponttal vezet a közvetlenül utána következő versenytársához képest az amerikai részvényalapok mezőnyében.

A WGMI bitcoinbányász-ETF és a bitcoin árfolyama. (Tradingview.com)

A WGMI bitcoinbányász-ETF és a bitcoin árfolyama. (Tradingview.com)

A Valkyrie Bitcoin Miners ETF olyan bányászati vállalatokat tartalmaz a részvénybefektetései között, mint a Riot Blockchain, a Digihost Technologies, a Marathon Digital Holdings, a Bitfarms és a Hive Blockchain Technologies. A brutális 2022-es év után ezek a vállalatok – miután a bitcoinbányászok a csőd szélére kerültek – végre friss levegőt kapnak januárban, és árfolyamuk kilőtt (a Holdba ment).

Kevés kínálat, nagy áremelkedés

A Bloombergnek nyilatkozva Mohit Bajaj, a WallachBeth Capital ETF-ekért felelős igazgatója azt mondta, hogy a bitcoin 40 százalékos emelkedése az év során növeli a keresletet a mögöttes részvények iránt is. Ráadásul sok ilyen részvény ritkán forog (azaz illikvid), így amikor nagyobb kereslet, vásárlói nyomás jelentkezik, az nagy árfolyameltéréseket okoz.

Másrészt ez a rali a bitcoin-bányászok számára is meghozta a nagyon szükséges megkönnyebbülést, amelyek tavaly súlyos működési kihívásokkal szembesültek.

Más kriptó ETF-ek is jól teljesítettek

A WGMI-on kívül más, digitális eszközökhöz kapcsolódó alapok is jól teljesítettek ebben a hónapban. Ilyen például a VanEck Digital Assets Mining ETF (DAM), a Bitwise Crypto Industry Innovators ETF (BITQ), a Global X Blockchain ETF (BKCH) és a VanEck Digital Transformation ETF (DAPP), amelyek mindegyike több mint 60 százalékkal ugrott meg ebben a hónapban.

A nagyobb kérdés az, hogy 2023-ban a kriptopiaci rally kitart-e, figyelembe véve a kemény makrogazdasági környezetet is. A BTC jelenleg a következő ellenállással 25 000 dollárnál néz szembe.

Kapcsolódó cikkeink:

Rég volt ilyen rossz a bányászok helyzete, sokan feladják

2022-ben a BTC bányászok mindent eladtak, amit bányásztak

Ez a kulcsa a bitcoin bányászok túlélésének 2023-ban

Inverz Cramer ETF-et bocsátott ki egy amerikai tanácsadó cég