Van biztonság tekintetében vetélytársa a Bitcoinnak?

Elég sokan és sokszor írtak és beszéltek már arról, hogy a Bitcoin hálózata messze a legbiztonságosabb és legstabilabb blokklánc hálózat a világon. Persze lehet erre mondani, hogy a bitcoin maximálisták véleményéről van csak szó. De a nem csak bitcoin iránt érdeklődő kriptosok szerint sincs még a bitcoin közelében sem a többi hálózat. Nemrégiben az On the Margin podcastjában a Morgan Creek Capital alapítója, Mark Yusko beszélt arról, hogy a biztonság és stabilitás szempontjából nincs verseny sem, a bitcoinnak nyomába sem ér senki.

A Bitcoin és az Ethereum nem is igazán vetélytársak

Yusko mindezt úgy állította, hogy magát nem tartja bitcoin maxinak. Az interjút készítő Mike Ippolito még rá is kérdezett, hogy az Ethereum nincs-e versenyben biztonság tekintetében. Erre Yusko azt mondta, hogy még közelében sem jár. Azt is kicsit kifejtette, hogy miért gondolja így. Rámutatott, hogy sokak véleménye szerint a proof-of-stake messze nem biztonságos annyira, mint a proof of work. Persze itt azért Ippolito vitába szállt vele, kiemelve, hogy a Bitcoin és az Ethereum blokklánca különböző célokat szolgál. Tehát szerinte nincs is versenyhelyzet a kettő hálózat között.

Azt is kiemelte az interjú készítője, hogy míg a Bitcoin hálózatán túl sok mindent nem lehet csinálni, addig az Ethereum esetén számtalan különféle applikáció működik. Ezekkel kölcsönözni és kölcsönt felvenni is lehet és még sok más lehetőség elérhető. Ezzel szemben a véleménye szerint a bitcoin önmagában nagyszerű értékmegőrző. De nincs egyáltalán olyan rugalmassága, mint az Ethereumnak. Erre reflektálva Yusko elismerte a különbözőségeket, hozzátéve, hogy ha a Bitcoin hálózatán is lehetne DeFi appokat építeni, akkor ez lehetne a mindenek felett álló lánc.