Ez lesz az igazi patkányméreg a hagyományos pénzügyi rendszernek?

Lehet, hogy a bitcoin magas díjai miatt nem terjed el mindenütt és elég gyorsan a hétköznapokban, de nem is feltétlenül ez a feladata. Az olcsóbb és gyorsabb megoldásoknak sokkal jobb esélyei vannak, különösen bizonyos régiókban.

Telegram csatornánkon már említettük a Venom nevű, tesztfázisban levő nagyszabású blokklánc-projektet, mint könnyű célpontot az airdrop-vadászok számára. A minap azonban egy új hír ismét előtérbe helyezte, eszerint a Venom partneri kapcsolatba lépett egy egész, nem kicsi országgal, Kenyával.

De miért érdekes nekünk Afrika, valahol az üveghegyen is túl? – merülhet fel a kérdés az olvasóban. Számos adat azt mutatja, hogy a kriptovaluták térhódítása, elterjedése a mindennapi életben inkább a feltörekvő országokban, Ázsia, Afrika, Latin-Amerika államaiban sebes. Ott, ahol a hagyományos bankrendszer rosszul működik, és sokak számára elérhetetlen. Ahol egy egy-két dolláros tranzakciós díj azt is jelentheti, hogy másnap nem eszel.

Egymilliárd dolláros tőkével könnyű

A Venomot egyébként azért is érdemes komolyan venni, mert egy hatalmas, egymilliárd dolláros tőkebevonás segítségével hozzák létre. A pénzt a Közel-Keleten adták össze, és ez az egyik valaha volt legnagyobb tőkebevonás az iparágban. A “Venom-ökoszisztémát” úgy fejlesztik, hogy az alapblokklánc mellett egyből tőzsdéje (DEX), hitelező platformja, NFT-kereskedési platformja, metaverzum-fejlesztése és minden más fontosabb infrastrukturális eleme meglegyen.

Eközben az egész szépen, percízen meg van tervezve, már tesztverzióban is tűrhetően működik, és nagyon felhasználóbarát. A mobilalkalmazások is elindultak – más kriptós projektek évek alatt sem jutottak még el ide. (Lásd a címlapképet.) A venom szó jelentése méreg – Warren Buffett multimilliárdos nevezte egyszer patkányméregnek a bitcoint. Csak nehogy a Venom és más olcsóbb, modernebb blokkláncok feküdjék meg alaposan a hagyományos pénzügyi rendszer gyomrát.

Amikor az utóbbi időben magánszemélyeknek kriptót kellett fizetnem, vagy fogadnom tőlük, akkor például a következő megoldások valamelyikét alkalmaztuk:
– Lightning Bitcoin
– USDT Polygon blokkláncon
– USDC Arbitrum blokkláncon

Egy fizetős Telegram-szolgáltatás fizetési opciói (USDT-ben). Olcsó, gyors, meglehetősen biztonságos.
Egy fizetős Telegram-szolgáltatás fizetési opciói (USDT-ben). Olcsó, gyors, meglehetősen biztonságos.

Ezek igen gyorsak, pár másodperc alatt elmennek. Viszonylag olcsók (úgy 1 és 20 dollár cent között), és relatíve biztonságosnak számítanak, még ha a Bitcoin mainnet biztonsági szintjétől nyilván el is maradnak. Kisebb fizetésekre tökéletesen alkalmasak.

Munkaalapú kriptovaluta-társadalom?

És ami igazán messze mutat, a kriptókon, a fizetési módokon is túl – az a munkaerőpiac. Ha lehet nekik fizetni, akkor bámely országból bárki bárkit alkalmazhat az interneten keresztül. A vízió világos, a projekt egyik finanszírozója, Peter Knez így nyilatkozott:

A platform számos területen lesz használható, különösen a Web3 üzleti modelleknél és a pénzügyi befogadást ösztönző mikrofizetési megoldásoknál. A Venomnak van egy olyan víziója, amelyben a fejlődő országok részt vehetnek a nyugati országok munkaerőpiacain.