Van der Laan, a Bitcoin leghosszabb ideig szolgálatban lévő vezető üzemeltetője kilép

A Bitcoin vezető fejlesztője és vezető üzemeltetője, Wladimir van der Laan megerősítette, hogy visszavonul. Ő Satoshi Nakamoto után a második vezető üzemeltető volt, és egyike azon keveseknek a világon, akiknek végleges commit hozzáférése van a Bitcoin Core GitHubhoz.

A kezdetekkor Nakamoto birtokolta ezt az adminisztrációs kulcsot a GitHub-on, amelyet Gavin Andresenre ruházott át. Van der Laan nyolc évvel ezelőtt vette át az irányítást, amikor Andresen, aki közvetlenül Nakamotótól tanulta meg a Bitcoin kódjának karbantartását, abbahagyta a projektben való munkát.

van der Laan

A Bitcoin leghosszabb ideje szolgáló vezető fejlesztője

Van der Laan még Nakamotónál is hosszabb ideig gondozta a Bitcoin adattárát, de tavaly januárban jelezte, hogy fokozatosan meg akarja szüntetni a részvételét. Egy blogbejegyzésben a közösségi médiában zajló “bizarr” vitákra és más érdeklődési körökre hivatkozott, amelyekkel szeretne foglalkozni. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a Bitcoin fejlesztésének központi szűk keresztmetszetévé vált az elmúlt években. A múlt héten pedig a kiégést jelölte meg lemondásának másik fő okaként.

A Bitcoin fejlesztők és üzemeltetők lényegében önkéntesen dolgoznak fizetség nélkül. Néhányan jótékonysági adományokat kapnak más tehetős Bitcoin tulajoktól vagy cégektől, hogy támogassák a munkájukat. A legtöbb fejlesztő még ezekkel az adományokkal együtt is alulfizetett a más iparágakban dolgozó, hasonlóan képzett fejlesztőkhöz képest.

Van der Laan arra is rámutatott, hogy az évekkel ezelőtti hibák miatt őt ért kritikák volt az egyik ok, ami miatt belefáradt a munkájába. Kategorikusan cáfolta azokat a pletykákat, hogy más kriptopénz-projektekben is részt venne.

Van der Laan pályafutásának eredményei

Gavin Andresen jelölte van der Laan-t a Bitcoin vezető fejlesztőjének és üzemeltetőjének, amikor 2014. áprilisában lemondott a tisztségről. Azóta ő vesz részt a Bitcoin fejlesztésének minden aspektusának napi szintű karbantartásában. Lehetetlen összefoglalni mindazt, amit a nyolc év alatt elért a kód felülvizsgálatával, frissítésekkel, hibajavításokkal, viták rendezésével és szoftverkarbantartással.

Az általa végzett munka egyik példája volt a Bitcoin-QT tárca elkülönítésének prioritásként való kezelése a Peer-to-Peer (P2P) alapkódtól, valamint a Bitcoin-QT tárca és a hálózat többi részének szinkronizálásának felgyorsítása. Részt vett továbbá a determinisztikus címek létrehozásának tervezésében és a Bitcoin dokumentációjának javításában is.

Nemrégiben felvetette annak lehetőségét is, hogy a Bitcoincore.org tulajdonjogát egy szervezetre cserélje, ne pedig egyetlen tulajdonos birtokolja. Azt is szeretné, ha a Bitcoin decentralizálódna a Bitcoincore.org-tól, amely egyike azon kevés helyeknek, ahonnan az emberek letölthetik a Bitcoin szoftverének legújabb verzióját.

2020-ban ő felügyelte a Bitcoin Core kódjában található változók elnevezési konvenciókkal kapcsolatos Twitter-csatát, ami majdnem a vezető üzemeltetői posztjáról való távozásához vezetett.

Röviden összefoglalva tehát a Bitcoin-fejlesztés önkéntes alapú, stresszes és gyakran hálátlan feladat.

Reméli, hogy a Bitcoin még decentralizáltabbá válik.

Van der Laan nem nevezett meg közvetlen utódokat. Ehelyett azt reméli, hogy távozása segít abban, hogy a Bitcoin még decentralizáltabbá váljon. Végső reménye az, hogy a Bitcoin olyan mértékben decentralizálja Satoshi GitHub commit hozzáférési kulcsát, hogy a Bitcoinnak már ne legyen szüksége hivatalos vezető üzemeltetőre.

Blogjában azt írta, hogy tervezi, hogy feladatai nagy részét delegálja. Jelezte, hogy hajlandó háttérszerepet vállalni a visszavonulása után is, de csak vészhelyzet esetén reagál.

Wall twitter

Az olyan kommentelők, mint Eric Wall a bitcoin maximalistákat – akiket gyakran “maxiknak” is neveznek – okolták azért, hogy van der Laan elfáradt a munkájában, mivel a Bitcoin fenntartását “már nem lehet szuper mókás feladatnak nevezni”. A Bitcoin közösség számos tagja már régóta mérgezőnek nevezi a Bitcoin maximalistákat. Van der Laan reagált is Eric Wall állítására, mondván, hogy nem egyetlen ok miatt vonul vissza.

Tavaly van der Laan felvázolt egy lehetséges tervet arra vonatkozóan, hogy mi történhet a távozása után. A tervében szerepelt a fejlesztési feladatok decentralizálásának lehetősége, a GitHubtól való eltávolodás, valamint az, hogy valaki mást kell találni, aki a release leveleket elküldi a Bitcoin-fejlesztők hivatalos e-mail-listáira, a bitcoin-dev és a bitcoin-core-dev listákra. A Bitcoin-közösség többször is megköszönte neki a Bitcoin vezető fejlesztőjeként és üzemeltetőjeként végzett nyolcéves munkáját.