Véletlen egybeesés? A Bitcoin fejlesztője meglátogatta a CIA-t, majd Nakamoto eltűnt

Tizenkét évvel ezelőtt Gavin Andresen, a Bitcoin (BTC) egykori vezető fejlesztője a Bitcoin Talk fórumon bejelentette a kriptopénz közösségnek, hogy meglátogatja az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) főhadiszállását, ami egybeesett a Bitcoin-alapító Satoshi Nakamoto eltűnésével.

Satoshi 2008-ban a Bitcoin fehér könyvének publikálásával bukkant fel, majd 2011-ben rejtélyes módon eltűnt. Nagyjából ugyanabban az időben, amikor Andresen a CIA főhadiszállásán előadást akart tartani a Bitcoinról, amit 2011. április 27-én, napra pontosan 12 évvel ezelőtt, egy Bitcoin Talk fórumbejegyzésben jelentett be.

Andresen akkori bejegyzése szerint számított arra, hogy látogatása összeesküvés-elméleteket fog szítani, ezért akarta “nyilvánosságra hozni [azt], hogy júniusban előadást fog tartani a Bitcoinról a CIA főhadiszállásán az amerikai hírszerző ügynökség számára rendezett, új technológiákról szóló konferencián”.

Mint akkor elmondta, ez jó alkalom volt arra, hogy megvitassa a kriptovaluta előnyeit, amelyek szerinte összhangban vannak a kormány céljaival:

“Úgy gondolom, hogy a projekt céljai közé tartozik egy jobb valuta létrehozása, egy versenyképesebb és hatékonyabb nemzetközi fizetési rendszer létrehozása, valamint az, hogy az emberek közvetlenebb ellenőrzést kapjanak a pénzügyeik felett. És nem hiszem, hogy e célok bármelyike összeegyeztethetetlen lenne a kormány céljaival.”

A “teljes nyilvánosságra hozással” Andresen elárulta, hogy “egyszeri 3000 dolláros díjat fog kapni, hogy fedezze a költségeket”, hozzátéve, hogy “csak nagyon kicsit aggódik amiatt, hogy a Bitcoinról való beszéd a CIA-nál növeli annak az esélyét, hogy megpróbálnak olyasmit tenni, amit mi nem akarunk, hogy tegyenek”.

Mindezek után annak a véleményének is hangot adott, hogy “ha elfogadjuk a meghívásukat, és nyíltan beszélünk arról, hogy pontosan mi is a Bitcoin, akkor kevésbé valószínű, hogy fenyegetésnek fogják tekinteni”.

2011 óta Satoshiról nem tudni semmit, hacsak nem hiszünk Craig Wrightnak, aki azt állítja magáról, hogy ő a Bitcoin feltalálója, és aki nemrégiben szerzői jogok megsértésével vádolta meg az Apple-t, amiért a Bitcoin fehér könyvét minden macOS Catalina vagy újabb (mostanra eltávolított) macOS Catalina-t tartalmazó készülékre feltöltötte.

Érdekes módon Andresen 2016 májusában elvesztette a Bitcoin Core-hoz való hozzáférését a GitHubon, miután nyilvánosan támogatta Wright állításait, miszerint ő Satoshi. Később azonban megbánását fejezte ki a “ki volt Satoshi” játékban való részvétele miatt, mondván, hogy “hibát követett el, amikor megbízott Craig Wrightban”.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek