Venezuela Kína nyomdokaiba lép: indul a polgárok nyomon követése

Úgy tűnik, hogy Venezuela Kínát utánozza, legalábbis ami az állampolgárok ellenőrzését illeti. A Purse.io blokklánc startup vezetője szerint a venezuelai kormány által kiadott Petro kriptovalutával egy olyan rendszert hoztak létre, amelyben a kereskedők pénzt veszítenek, a kormányzati képviselők nagyot kaszálnak, miközben a lakosokat nyomon követik.

Eduardo Gómez, venezuelai állampolgár a Purse kriptovaluta fizetési felület vezetője. Platformja lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy bitcoinban és Bitcoin Cash-ben fizethessenek az Amazonon. Gómez nemrég lerántotta a leplet a Petro kereskedelméről és elosztásáról.

A Twitteren közzétett bejegyzésében, különböző háttér információkat adott az ún. „carnet de la patria” nevű azonosító programról, amelyet Kína ihletet és állítólag a kínai távközlési óriás, a ZTE fejlesztett ki. A program keretében a lakosok egy plasztik kártyát kapnak, amely arra szolgál, hogy a polgárok szociális szolgáltatásait, ideértve az élelmezési, egészségügyi és egyéb programokat is, nyomon követhessék. A kártyatulajdonos adatai egy központi számítógépes szerverre kerülnek. A kártya egy átfogó program része, amely gyakorlatilag egyesíti az ország adatbázisát egy mobil fizetési rendszerrel.

Gómez Tweet-je

Senki nem figyelt fel a kormányzati kezdeményezésre… Egészen addig, amíg a diktatúra azzal nem fenyegetőzött, hogy számos dolgot elvesz az emberektől, akiknek nem lesz kártyája (például ételt és üzemanyagot). A lakosság többsége ezt követően csatlakozott a programhoz. Az igazolvánnyal rendelkezők rendszeresen értéktelen fiat ‘airdrops’-t kapnak. A weboldalon egy beépített Petro tőzsde található. A diktatúra úgy döntött, hogy 0,5 PTR-t lök mindenkinek, akinek van tárcája. Ez egy „ajándék” lett volna az emberek számára, amit elkölthetnek. Van azonban egy árnyoldala. Csak néhány kiválasztott kereskedő rendelkezik az új értékesítési rendszerrel, amely a Petro platformmal van összekapcsolva.

A kereskedők kénytelenek a Petro-val történő fizetéseket rögzített áron elfogadni. 2,5 millió VES / PTR, míg a nyitott piacon akár 1 millió VES / PTR-on is vásárolhatnak tokent. Más szavakkal élve, akár 50%-os profitot szerezhetsz, ha olcsó Petro-t vásárolsz és azt költöd el a kereskedőknél.

Szóval, mi történik akkor, amikor az emberek támogatást kapnak egy depresszióval küzdő gazdaságban shitcoin formájában, és a kereskedők kénytelenek egy értéktelen tokent elfogadni? Az emberek valószínűleg PTR-t fognak majd vásárolni, amit majd elköltenek. Az ár emelkedik, amíg az egyensúly be nem áll. Időközben azonban a kereskedők kifogynak a készletekből, az árut 50%-kal alacsonyabb áron értékesítik, vagyis kevesebbért, mint amennyit ér. Az emberek kígyózó sorokban állnak majd az üzletek előtt, hogy a nyavalyás tokent elköltsék.

A magas rangú kormányzati tisztviselők viszont megragadják a lehetőséget, hogy kiürítsék Petro vagyonukat. Már nem is beszélve arról a hihetetlen pénzmosási műveletről, amelyet ezidő alatt folytatnak.”

Egyre nyomasztóbb a helyzet

Venezuela gazdasága továbbra is növekvő hiperinflációval küszködik és a bitcoin kereskedési volumene új rekordot döntött meg. A lakosságnak nincs elég baja Nicolas Maduro eszement szankcióinak köszönhetően, a boltok polcai üresek, nincs üzemanyag sem gyógyszer. A lakosság vagyona elinflálódik, most pedig még nyomon is akarják követni őket. A kártyarendszer alkalmazottainak beszámolói szerint, a kártya rengeteg információt tárol a venezuelaiakról. Olyan információkat is rögzít, mint a születésnapok, családi információk, foglalkozás és jövedelmi helyzet, a kártyatulajdonos birtokában lévő ingatlanok, kórtörténet, állami juttatások, jelenlét a közösségi médiában vagy éppen tagság politikai pártban. A venezuelai kormány szerint az ország 31 millió polgárából több mint felének van már ilyen kártyája.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.