A venezuelai bevándorlók tavaly hatalmas összeget küldtek haza kriptóban

2023-ban a venezuelai bevándorlók több mint 460 millió dollárt küldtek haza kriptovaluták segítségével. A Chainalysis szerint a venezuelai háztartások 30%-a kapott valamilyen formában pénzátutalást, 9%-uk pedig kriptót használt a tranzakciók lebonyolítására.

Kriptovaluta a venezuelai pénzátutalásokban

A pénzátutalások életmentővé váltak a Venezuelában maradtak számára, mivel a külföldön szerencsét próbáló munkavállalók folyamatosan küldenek pénzt az otthon maradt családtagjaiknak. Az Inter-Agency Coordination Platform for Refugees and Migrants from Venezuela adatai szerint több mint 7,7 millió venezuelai vándorolt el jobb gazdasági körülmények reményében.

Ezek a bevándorlók 2023-ban több mint 5,5 milliárd dollárt küldtek haza, főként olyan nem hivatalos közvetítőkön keresztül, akiknek bankszámlái mind az indulási országokban, mind Venezuelában megtalálhatók. Ezek a számok Venezuelát Dél-Amerika egyik legnagyobb pénzátutalásokat fogadó országává teszik. A Chainalysis jelentése szerint ezeknek az összegeknek a 9%-a, vagyis több mint 461 millió dollár kriptovaluták segítségével érkezett a venezuelai címzettekhez.

Rengeteg háztartás sorsa függ az átutalásoktól

A venezuelai háztartások több mint 30%-a kap valamilyen formában pénzátutalást, és ez a szám várhatóan tovább növekedik a jövőben. Manuel Orozco, az Inter-American Dialogue Migration, Remittances, and Development programjának igazgatója szerint a pénzátutalásokat használó venezuelaiak száma legalább 50%-kal nőtt. „Ez az arány azért nem magasabb, mert sok bevándorló még nem engedheti meg magának, hogy pénzt küldjön haza” – mondta Orozco.

Venezuela kriptovaluta elfogadottsága

Venezuela az egyike azon dél-amerikai országnak, ahol a legnagyobb a kriptovaluták elfogadottsága. Még az állami tulajdonú olajvállalat, a PDVSA is stabilcoinokat használ a kifizetések lebonyolításához, ezzel kikerülve a nyugati szankciók okozta nehézségeket.

Összegzés

A kriptovaluták egyre nagyobb szerepet játszanak a venezuelai pénzátutalásokban, mivel a külföldre vándorolt munkavállalók számára ez a leggyorsabb és legolcsóbb módja a pénzküldésnek. Ez a tendencia várhatóan tovább fog erősödni, ahogy egyre több venezuelai használja a kriptovalutákat mindennapi tranzakcióik során.