Verizon blokklánc alapú kiberbiztonsági megoldásokat vezet be

A Verizon Business, a 20 éves amerikai telekommunikációs óriás nagyvállalati ágazata bejelentette, hogy két blokklánc alapú kibervédelmi rendszert fognak bevezetni. Ez az első eset, hogy egy telco cég blokklánc alapú kibervédelmi megoldást alkalmaz.

Az első megoldás a Verizon Identity (VID), amely tárolja a felhasználók bejelentkezéséhez tartozó hitelesítési információkat egy “digitális azonosítási trezorban’. Verizon ezzel azt szeretné elérni, hogy el lehessen hagyni a jelszavakat. A megoldás integrálja a többfaktoros autentikációt a biometrikus adatokkal. Ez a megoldás megfelel mind a kormányzat által kiadott adatvédelmi irányelveknek, mind pedig a kriptográfiai standardoknak.

A második megoldás a Verizon Machine State Integrity nevet kapta. Ez az implementáció összegyűjti az információkat különféle decentralizált rendszerekből mint az okosvárosok vagy elektromos áramhálózatok információ. Ezek után ‘összegyúrja’ ezeket a számokat egy letisztult alkalmazható információvá a potenciális megfelelési és biztonsági problémákkal kapcsolatban. A vállalat a megoldást az év második negyedévében fogja élesíteni.

A Verizon sajtóközleményében kiemelte, hogy a blokklánc megosztott adatbázisa sokkal biztonságosabb bármilyen centralizált alternatívánál, mert nincs egy központi egység, amely meghibásodhatna és nincs egy központi adatbevitel sem.

A távközlési vállalat szerint is megszaporodtak a kibertámadások

Szintén a Verizon osztott meg egy új jelentést is, amely szerint a pénzügyileg motivált kibertámadások nagyon megszaporodtak az elmúlt időszakban.

Most a korábbinál sokkal jobban kell a vállalkozásoknak figyelni a biztonságra, és ehhez ki kell használni a legújabb technológiai megoldásokat, amikkel csökkenthető a kiberbiztonsági támadások kockázata. Ezek a most bevezetésre kerülő kibervédelmi megoldások nagy előrelépést jelentenek a Verizonnak a biztonság terén.”, nyilatkozta Alex Schlager, az amerikai telekommunikációs vállalat információbiztonsági igazgatója egy közleményben.

A most bejelentett Verizon kiberbiztonsági megoldások többéves blokklánc alapú termékfejlesztésre épülnek. Tavaly szeptemberben a Verizon egy szabadalmat is megkapott a blokklánc alapú virtuális SIM kártyák rendszerére. Ennek az ötlete nagyon hasonlít a VID rendszerre: a rendszer egy virtuális SIM kártyát kapcsol össze egy bizonyos felhasználóval. A rendszer aktiválja a virtuális SIM kártyát, és ezzel az ügyfél hozzáférést kap a mobilhálózathoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük