Vicces a francia Pénzügyi Bizottság, be akarja tiltani a privacy coinokat


A Francia Nemzetgyűlés Pénzügyi Bizottsága által kiadott új beszámoló egyik ajánlása között szerepel a teljesen anonim tranzakciókat biztosító privacy coinok (vagy titkoscoinok) betiltása. A beszámoló kemény álláspontja ellenére, konkrét intézkedéseket nem osztottak meg.

A privacy coin veszélyei

Maga a beszámoló, amit a Pénzügyi Bizottság adott ki, viszonylag hosszasan és mélyebb részletekbe menően beszél a kriptovalutákról és a blokklánc használatáról. Azonban, ami igazán megragadta a kriptoközösség figyelmét, az az Éric Woerth, a Bizottság elnöke által megírt bevezető volt, melyben meglehetősen kemény véleményt osztott meg a privacy coinok veszélyeiről.

“Pontosan tudnunk kell, hogy a kriptovaluták milyen problémákat és veszélyt jelentenek: legyen az csalás, pénzmosás, adócsalás vagy energiafogyasztás.”

Az elnöknek, és a Pénzügyi Bizottság más tagjainak is, főként azokkal a kriptovalutákkal és tokenekkel volt problémája, amely a személyi adatok védelmére specializálódtak. Ezek a privacy coinok teljes anonimitást biztosítanak a tranzakciók során. Így könnyedén felhasználhatók bűnügyi célokra is, mint pl. a korábban említett pénzmosás vagy adócsalás.

A Francia Pénzügyi Bizottság be akarja tiltani a privacy coinokat?

A beszámolóban konkrétan a Zcash, a DeepOnion, a Monero és a PIVX került megemlítésre, mint problémás kriptovaluta.

A blokklánc technológia egyik alapelve a (pszeudo)anonimitás így meglehetősen nagy igény van ezekre a coinokra. Míg a Bitcoin és az Ethereum visszakövethető, addig ezek a privacy coinok 100%-os anonimitást tudnak biztosítani.

Emiatt persze ezeket tényleg többször használják fel illegális célokra, a Monero például kifejezett “kedvenc” lett a zsarolási ügyekben.

Maga a beszámoló konkrét lépéseket nem tartalmaz, csak ajánlásokat. Az egyik javaslat azt is kiemeli, hogy egy nemzetközi szabályozási kerettervre is szükség lenne a Bizottság szerint ahhoz, hogy igazán effektíven tudják felvenni a harcot ezekkel a bűncselekményekkel.

Az elnök még azt is kiemelte, hogy mindenképpen szükség van arra is, hogy a kriptovalutákat különböző osztályokba sorolják.

“A különböző felhasználási célokat el kell különíteni a kriptovalutákkal kapcsolatban, hogy így egy pontosabb szabályrendszert állíthassunk fel. Ezzel tudjuk megvédeni az általános érdekeket és a vállalkozók privát érdekeit is.”

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.