Világgazdasági Fórum szerint 2028-ig 1 trillió dollárt adhat a világkereskedelemhez a blokklánc

Az elosztott főkönyvi technológiák (DLT) 1 trillió dollárnyi extra kereskedelmi volument generálhatnak az elkövetkezendő 10 évben, áll egy Világgazdasági Fórum által kiadott jelentésben.

‘Kereskedelmi tech – új éra a kereskedelmi és ellátási lánc finanszírozás terén’ jelentést a Bain & Company céggel közösen készítette a Fórum és a DLT technológiák jelentőségét vizsgálja a világkereskedelem pénzügyi ágazatára.

A szektor már egy ideje az innováció középpontjában áll, ugyanis továbbra is számos olyan régi technológiákat alkalmazó cég van a szektorban, ami inkább hátráltatja mint segíti a fejlődését.

“Az elosztott főkönyv és más technológiai innovációk elsöprő fejlődéssel kecsegtetnek a kereskedelem és a logisztika finanszírozása terén a költségek csökkentésével és használatuk könnyebbé tételével,” áll a jelentésben.

A jelentés szerint a DLT technológia segítségével csökkenteni lehet a szektor 1.5 trillió dolláros hiányát.

“[Körülbelül] 30% vagy 1.1 trillion dollárnyi új kereskedési volument eredményezhet a DLT a korlátok leépítésével,” majd hozzáteszi “[körülbelül] 40% vagy 0.9 trillió dollárnyi hagyományos [piaci tevékenység] fog a DLT-re migrálni a jobb szolgáltatás és az alacsonyabb díjak érdekében.”

A Világgazdasági Fórum jelentés hasonló következtetésre jut a kormányzati, szervezeti entitások esetében is miszerint még az olyan szupranacionális szervezetek is mint az Európai Unió esetében is elkerülhetetlen a DLT technológia integrálása.

“Integrálni kellene az elosztott főkönyvi technológiát minden olyan releváns, előremutató szabályozási  megfontolásban, mint például a határokon átnyúló élelmiszer importokat,” a végkövetkeztetés pedig:

“Néhány kormány már megtette a lépéseket, a lassúak viszont növekvő hátrányba fognak kerülni.”

A Bain cég nem ismeretlen a blokklánc elemzés területén, júniusban kiadott elemzése jelentős költségmegtakarítást vázol fel azoknak a bankoknak, melyek integrálják a technológiát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük