Új ötlettel rukkolt elő az Ethereum-alapító a hálózat gyorsítása érdekében

Az Ethereum alapító Vitalik Buterin egy blogposzt szerint olyan eszközökkel szeretné felgyorsítani a tranzakciókat az Ethereum-hálózaton, amelyek az első réteges tranzakciók megerősítését néhány másodpercről ezredmásodpercekre csökkentenék. Buterin június 30-án írta meg “Epoch-ok és slotok: módszerek arra, hogy az Ethereum-felhasználóknak gyorsabb tranzakció megerősítést biztosítsunk” című posztját. Ebben javasolta azt, hogy az Ethereum jelenlegi epoch és slot-mechanizmusáról át kellene térni az egyslotos véglegesítési rendszerre (SSF), rámutatva az ezzel kapcsolatos legfontosabb kihívásokra.

Az Ethereum elsőréteges gyorsítására vannak ötletek, de messze még a megoldás

A hálózaton egy epoch az az idő, ami alatt egy bizonyos számú blokk elkészül, a slot pedig az epoch-on belüli kisebb időegység. A slot egy 12 másodperces időablak, amely alatt egy kiválasztott validátor vagy staker blokkot javasolhat. 32 slotból áll össze egy epoch, amelyhez 32 validátorcsoport szükséges, hogy befejezze az Ethereum láncán a validációs folyamatot. Visszatérve a posztra, Buterin szerint az Ethereum Merge az elsőréteges tranzakciók megerősítését mindössze 5-20 másodperc közötti időre csökkentette. Ez nagyjából versenyképes a bankkártyás fizetés sebességével.

Viszont szerinte van még további lehetőség a fejlődésre és a felhasználói élmény javítására. Méghozzá az epoch és slot struktúra megváltoztatásával. Ez a rendszer a Gasper konszenzusos rendszeren alapul és célja, hogy biztosítsa az Ethereum egyik kritikus alappillérét, az úgynevezett véglegesítést. Ez arra a garanciára utal, hogy egy blokkot nem lehet megváltoztatni vagy eltávolítani a blokkláncról anélkül, hogy a teljes stakelt Ether 33%-a ne égne el egy tranzakció, slot vagy epoch véglegesítése után.

Buterin szerint az Ethereum Alapítványnak egyre kevésbé tetszik a jelenlegi slotok és epoch-ok alapján működő véglegesítési megközelítés. Egy ilyen rendszer ugyanis számos hibalehetőséget hordoz magában. Megjegyezte a posztban az Ethereum alapító azt is, hogy egy ilyen infrastruktúra miatt túl hosszú időbe telik a véglegesítés. Ez jelenleg 12,8 percet vesz igénybe. E problémák enyhítése érdekében Buterin azt javasolta, hogy a slotonkénti véglegességet egyslotonkénti véglegességre változtassák. Ez a Tendermint konszenzushoz hasonló mechanizmus lenne. Ettől az lenne a legnagyobb eltérés, hogy még akkor is működne a lánc, ha a validátorok több mint egyharmada offline lenne.

Persze Buterin csak elmélkedik a posztban, mert szerinte a hálózat sebességének felgyorsítására még számtalan lehetőség van és sok választ kell megtalálni. Ettől függetlenül az tény, amivel ő maga is zárta posztját. Minél több a lehetőség, annál jobb lehet a hálózat a felhasználók számára.