Vitalik Buterin él és az ethereum blokkláncot használta bizonyításképpen

Vitalik Buterin él és virul. Az ethereum kitalálója az általa kigondolt technológiát használta fel, hogy bemutassa nem is lehetne jobban.

Gyorsan terjedt a pletyka, hogy vajon Vitalik Buterin él vagy sem

A pletyka eredetileg a 4chan internetes fórumról kezdett el terjedni a napokban. A bejegyzés szerint Vitalik Buterin, az Vitalik Buterin az Ethereum kitalálója atya egy autóbalesetben meghalt. A hírt az egyik online news site, a VioNews azonnal fel is kapta anélkül, hogy megbizonyosodott volna annak valódiságáról, így gyorsan terjedni kezdett az álhír a kriptoközösségben. A cikket azóta már le is szedték az oldalról.

Az álhír olyan jól sikeredett, hogy lehet, hogy emiatt zuhant be jelentősen az ethereum árfolyama az utóbbi napokban jelentősen. Bár ezt megerősíteni nem tudjuk, mert a többi kriptopénz ára is nagy mértékben gyengült az elmúlt pár napban.

A hoax ellen Buterin végül a közösségi médiát hívta segítségül. A Twitteren posztolt egy képet az éppen aktuális ethereum blokkról és a hozzá tartozó hash kódról, melyet egyszerűen leolvasott a blokkláncról. Ennél frissebb és aktuálisabb megoldással aligha élhetett volna a technológia kitalálója.

A módszer nem új – mai napi újság helyett már inkább a blokkláncból idéznek

Blokklánc technológiával bizonyítják, hogy életben vannakVitalik Buterin az ötletet Julian Assangetől, a Wikileaks alapítótól kölcsönözhette. Assange január közepén posztolt Twitter és egy hasonló módszerrel bizonyította be, hogy mégsem halt meg. Az év elején egy videóüzenetben olvasott fel egy részletet az éppen aktuális bitcoin blokkból. Az ő halálhírét is többször keltették már az utóbbi években. Tavaly ősszel már megjelentetett homályos Twitter üzeneteket, melyek csak egy számsorozatot tartalmaztak, akkor koncepció nélkül még nem tudták, hogy egy hash kódot jelent a karaktersorozat. Ezzel a videóüzenettel azonban tudatta Assange is a külvilággal, hogy boldogan él és semmi baja.

A blokklánc technológia tehát tulajdonképpen már bizonyítékként is használható a valós idő beazonosítására. Reméljük a közeljövőben nem a túszejtők lesznek a következő lelkes felhasználói a blokklánc technológiának, akik ezentúl adott napi újság helyett a blokkláncból kérnek majd idézést az áldozatuktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük