Összehangolt akció eredménye a Bitcoin-buborék kipukkanása 2017-ben, állítja egy amerikai szabályozó

A Trump-féle vezetés a határidős termékek bevezetésének engedélyezésével a 2017-es bitcoin buborék kipukkasztását váltotta ki, mondta egy volt szabályozási tisztviselő hétfőn.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

Christopher Giancarlo, aki ötéves elnöki hivatali ideje után idén áprilisban távozott az Egyesült Államok Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottságának éléről (CFTC), egy interjúban azt mondta:

“Az elmúlt évek egyik kimondatlan története az, hogy a CFTC, a Pénzügyminisztérium, a SEC és az akkoriban működő Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója, Gary Cohn úgy gondolta, hogy a bitcoin határidős ügyletek bevezetése hatással lesz a bitcoin buborékra. És ez bejött.”

Hétfőn, San Francisco-ban, a Pantera csúcstalálkozón tartott beszédében Giancarlo további részleteket is megosztott. Azt mondta, hogy a bitcoin 2017. decemberi drámai áremelkedése volt az első nagy buborék a 2008-as pénzügyi válságot követően. Ez az oka annak, hogy Trump vezetése együttesen cselekedett azért, hogy a piacokat előremozdítsa.

Mi is történt valójában?

A Chicago Mercantile Exchange (CME) és a CBOE Futures Exchange (CFE) által jegyzett bitcoin határidős ügyleteket a CFTC 2017. december 1-én jelentette be, majd december 18-án élesítette azokat. A bitcoin ára egy nappal korábban, december 17-én tetőzött, közel 20 000 dollárnál, majd ezt követően drámai módon visszaesett.

Láttunk egy buborékot kialakulni. Úgy gondoltuk, hogy a lehető legjobb amit tehetünk az, ha hagyjuk, hogy a piac kapcsolatba kerüljön vele,”  mondta Giancarlo a Ritz-Carltonban összegyűlt tömegnek.

Természetesen különböző vélemények születtek arról, hogy végül mi húzta le a bitcoin árát, és 2018 végén miért érte el a 3000 dolláros minimumot. Giancarlo a San Francisco Federal Reserve kutatásait idézte, amelyek szintén megerősítik a bitcoin határidős ügyletek bevezetésének lehúzó hatását.

Ha valaki úgy gondolja, hogy ez az [magas] ár nevetséges, de nem is rendelkezik bitcoinnal, akkor nincs módja arra, hogy ennek a véleményének hangot is adjon”, mondta Giancarlo hozzátéve:

Ha nem rendelkezik származékos pénzügyi eszközökkel, akkor Önnek csak a hívők maradnak, és ez bizony a hívők piaca.”

A CFTC munkatársai szigorúan kezelték ezt az ügyet. Én viszont kapcsolatba léptem a pénzügyminisztériumból Steven Mnuchin-al és a NEC igazgatójával, Gary Cohn-al is. Úgy véltük, hogy amennyiben a bitcoin határidős ügyletek előrehaladnak, az intézményi pénz fegyelmet hozna a készpénzpiaci értékébe is”, mondta Giancarlo. “És pontosan ez történt.”

2008 tanulságai

A 2017-es bitcoin buborékot a 2008-as pénzügyi válsággal összefüggésben kell megvizsgálni”, mondta.

2008-ban a korábbi szabályozó a GFI Group Inc.-t, a Wall Street tőzsdén kívüli kereskedését vezette, amely a hitel-nemteljesítési csereügyletek egyik legnagyobb tőzsdéjévé vált. Ez a pénzügyi eszköz okozta a legnagyobb pusztítást az Egyesült Államok piacán.

Giancarlo azt mondta, “A 2008-as pénzügyi válságból kilépve a szabályozókat ért kritika a következő volt. Hol voltak az ingatlan jelzálogbuborék terjedése során, és miért nem tettek lépéseket azért, hogy az a buborék kidurranjon, amikor megtehették volna?”

A szabályozók ezért reagáltak viszonylag gyorsan a bitcoin áremelkedésére. Giancarlo számára a leckék egyértelműek voltak. A szabályozók nem lehetnek önelégültek, amikor egy buborékkal néznek farkasszemet, hanem úgy kell eljárniuk, hogy a piacok megőrizhessék szabadságukat. 2017-ben a bitcoin határidős ügyletek engedélyezése éppen ezt tette lehetővé.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.