Warren Buffett nemcsak a kriptóktól, hanem a blokklánctól is távol tartja magát

A híres befektetőnek, Warren Buffett-nek nincs részvénye egyetlen olyan nagyvállalatban sem, amelynek bármi köze van a blokklánchoz. Úgy tűnik, hogy az üzletember nemcsak a kriptovalutákat rühelli, hanem a blokkláncot is.

A Forbesban megjelent jelentés szerint a világ tíz legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalata közül nyolc “blokklánc-bikának” tekinthető, mivel blokkláncon lévő termékek széles skáláját kínálják vagy használják, de sem Warren Buffett Berkshire Hathaway-jének, sem az Apple-nek nincs részvénye ezekben a társaságokban.

Ezek az adatok a Forbes éves Global 2000 listájából származnak, amely a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalatait tartalmazza az eladások, a nyereség és a piaci érték alapján. A listán szereplő tíz legkiemelkedőbb vállalat közül öt szerepel a szintén a Forbes által összeállított Blokklánc 50 listán is. Közülük az első a kínai kormány tulajdonában lévő Industrial and Commercial Bank of China, amely legalább 30 különböző blokklánc alkalmazást használ, például az egészségügyi ellátás, és a jótékonysági adományok nyomon követésére.

Az Apple és Warren Buffett távol áll a blokklánctól

Ezen a ponton joggal merül fel a kérdés, hogy ez a két óriás nem hagy-e valamit kicsúszni a kezei közül. Korábban maga Warren Buffett is elismerte, hogy lekésett néhány vonatot az innovációval kapcsolatban, míg az Apple az elmúlt évtizedekben mindig meglovagolta azokat.

Bár az Apple eddig kimaradt a blokklánc technológiai forradalmából, az utóbbi időben rájött arra, hogy talán ez egy olyan üzletág lehet, amelyből nem biztos, hogy érdemes kimaradni. Buffett viszont még mindig teljesen érzéketlennek tűnik az ilyen jellegű innovációkkal kapcsolatban.

Az omahai orákulum többször is kijelentette, hogy a kriptovalutákat veszélyes dolognak tartja, amelytől távol kell maradni. Mivel pedig a kriptovaluták mögött a blokklánc technológia húzódik meg, így Buffett nagy ívben elkerüli azt is.

Érdemes megjegyezni, hogy Buffett maga is az Apple részvényese, és nemrégiben megdicsérte Tim Cook vezérigazgatót a vállalat kiemelkedő teljesítményéért.

Ha azonban az Apple úgy dönt, hogy például kriptotárcát integrál az Apple Pay-be, akkor a nagy globális pénzügyi óriások közül már csak Warren Buffett bojkottálná a innovatív technológiát.

A múltban néhány kisebb, a Berkshire Hathaway-hez kapcsolódó vállalat ugyan elkezdett blokklánc alapú projekteken dolgozni, de úgy tűnik, ezekből nem lett semmi. Az nem derült ki, hogy pontosan miért akadt el az összes ilyen jellegű fejlesztés. Másrészt, ma a blokklánc legfőbb alkalmazási területe a pénzügy, köszönhetően a kriptovalutáknak, ahol a Berkshire Hathaway azonban a kriptovaluta ökoszisztémában egyáltalán nincs jelen.

A decentralizált blokkláncok pedig fényévekre vannak az olyan erősen centralizált vállalatoktól, mint az Apple vagy a Berkshire Hathaway…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.