Warren Buffett bankja új kriptoszolgáltatást vezet be

A Warren Buffett által támogatott brazil székhelyű Nubank nemrégiben arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy támogatni fogja a bitcoin, a solana, valamint az ethereum be- és kiutalását.

A hír nem ért bennünket meglepetésként, hiszen a vállalat már 2022-ben bejelentette, hogy az akkori 54 millió ügyfele számára elérhetővé teszi a bitcoin vásárlását az alkalmazásán keresztül. A BTC külső tárcába történő kiutalására egyelőre nincs lehetőség – a jobb szolgáltatásnyújtás érdekében azonban úgy tűnik, már dolgoznak az ügyön. Sőt, a digitális bank a jövőre nézve azt tervezi, hogy a funkciót más kriptovalutákra is kiterjeszti.

A Nubank az elmúlt év márciusában közölte, hogy a kriptokereskedési funkciója mellett saját kriptopénzt is bevezet. A helyi sajtóértesülések szerint az úgynevezett Nucoin a jövőben több üzleti tevékenység kulcsszereplője lesz. A Polygon hálózatán keresztül kibocsátott kriptovaluta első csomagját airdropként osztották szét a meglévő ügyfelek között.

Warren Buffett és a bitcoin kapcsolata

Annak ellenére, hogy Warren Buffett mindig is szkeptikus volt a kriptovalutákkal kapcsolatban, a milliárdos 2021 júniusában úgy döntött, hogy befektet a Nubankba. Kezdetben 500 millió dollárt invesztált a digitális bankba, amely már akkoriban is érdekelt volt a Bitcoin ETF-ek jóváhagyásában. 2022 februárjában Buffett ismét a zsebébe nyúlt, amit Greg Weisman, a Mercuryo társalapítója úgy értékelt, hogy „a milliárdos anélkül támogatja a kriptovalutát, hogy visszavonná korábbi kritikáit”.

Tavaly áprilisban azonban ismét a bitcoint gyalázta, kijelentve, hogy annak nincs belső értéke, és a kriptovaluta befektetéseket a rulettezéshez hasonlította. Hat éve „patkányméregnek” nevezte a digitális eszközt, és mindenkit óva intett a befektetéstől. Pedig a bitcoin már többször is igazolta, hogy jobban teljesít, mint Buffett Nubankja.

A hab a tortán, hogy nemrégiben kiderült: a világ egyik leggazdagabb embere, a Berkshire Hathaway befektetési alap alapítója, Warren Buffett bizony rendelkezik bitcoinnal.

A bankszektorban maradva, egy Yves Bennaim által vezetett svájci népi kezdeményezés azt javasolja, hogy a bitcoin legyen a Svájci Nemzeti Bank tartaléka. Amennyiben a petíció eléri a szükséges aláírásokat, akkor akár a parlament elé is kerülhet.