Elindult a WhatsApp kriptovaluta küldő-fogadó funkciója az Egyesült Államokban

Magyarországon még mindig nem a legnépszerűbb üzenetküldő szolgáltatásnak számít a WhatsApp, de globálisan rendkívül népszerű. A legtöbb felhasználója például Indiában van, ott fél milliárd ember használja napi szinten, de szintén sokak számára az elsőszámú üzenetküldő app az Egyesült Államokban vagy Latin-Amerikában. És a cég folyamatosan fejleszt, azután, hogy Indiában már Uber-taxit is lehet rendelni egy WhatsApp üzenettel, most az Egyesült Államokban elindult a kriptovalutás pénzküldő szolgáltatás.

Így működik a WhatsApp kriptovaluta küldő funkciója

Limitált számú résztvevővel indult el az a tesztprojekt, amelyben a chaten keresztül lehet kriptovalutát fogadni és kapni. A szolgáltatást a Novi üzemelteti, a Meta digitális pénztárcája, amely hat héttel ezelőtt indult el. A fizetésekhez a Pax Dollars (USDP) stabilcoinját használja, ami az amerikai dollárhoz van hozzákötve. A Novi weboldala szerint a kriptoküldés és fogadás pontosan úgy fog működni, ahogy mondjuk egy képet is küldenénk WhatsAppon keresztül. Simán csak rákattintunk a gémkapocs ikonra (Android) vagy a + jelre (iOS) és a felugró menüből a fizetés opciót kell választani. És már mehet is az összeg, ráadásul a Novi bejelentése szerint semmiféle díja nem lesz a szolgáltatásnak. És korlátozás sincs arra vonatkozóan, hogy mennyiszer lehet küldeni vagy fogadni. Tarthatunk összeget a Novi számlánkon, de a hozzákötött bankszámlánkról is mehet az azonnali pénzküldés.

Twitter

Eredetileg úgy tervezték, hogy az Egyesült Államokban és Guatemalában indul majd a szolgáltatás, de végül kiderült, hogy Guatemala vonatkozásában marad a különálló Novi applikáció, ott nem lesz WhatsApp integráció még. Az új projekt a Facebook/Meta régóta dédelgetett kriptovalutás terveinek része. Emlékezhetünk rá, anno a Facebook tervei szerint elindította volna a Libra kriptovalutáját és a vele integrált Calibra nevű digitális tárcát. A cél a globális pénzküldés forradalmasítása lett volna, de a tervek változtak azóta. A Librából már Diem lett, a Calibrából pedig Novi. És végül a Novi el is indult a Diem nélkül, a Pax Dollars segítségével, ami egy másik cég, a Paxos terméke. A WhatsApp amúgy már elég régóta használható fizetésekre, például Brazíliában vagy Indiában, csak ezeken a helyeken még csak fiat pénzekkel fizethetünk az app segítségével.