Cameron Winklevoss: ‘A DeFi nem ugyanolyan, mint a 2017-es ICO őrület’

Nem kell nagyon elmélyednünk a kriptovilágban ahhoz, hogy tudjuk, hogy mostanában mindenkit a DeFi tart lázban. A DeFi-t sokszor a kripto vadnyugataként emlegetik, de Cameron Winklevoss, korai Facebook-befektető és kriptomilliomos a védelmére kelt.

A decentralizált pénzügy (DeFi) a pénzügynek egy új típusa, aminek lényege, hogy pénzügyi közvetítők nélkül, protokollok alapján működik. A kriptovaluta felhasználók tehát képesek minden olyan tradicionális pénzügyi szolgáltatást igénybe venni transzparens és decentralizált módon, mint hitelfelvétel, kölcsönök nyújtása vagy befektetések.

A DeFi piac azonban egyelőre extrém módon volatilis – néhol nagyon szép hozamokat hoz, máskor pedig óriásit lehet bukni – szeptember elején például több digitális eszköz árfolyama is több, mint 50%-ot zuhant.

A DeFi és az ICO között vannak hasonlóságok, de különbségek is

A DeFi-t sokan két okból hasonlítgatják a 2017-2018-as ICO-őrülethez: 1) mindkét szegmens építői átvándoroltak az Ethereum hálózatra 2) mindkettő körül kialakult egyfajta mánia a piacon.

A Gemini társalapítója, Cameron Winklewoss szerint azonban a fő különbség a DeFi és az ICO-k között az, hogy míg sok sikertelen ICO projekt specifikációját csak összedobták egy kávéházban, addig a DeFi-t már használják és “dollármilliárdok dolgoznak hozamokat elérve.

Mivel az intézményi befektetők még mindig csak kóstolgatják a kriptopiacot, ezért esetükben a DeFi még nagyon messze áll attól, hogy átmenjen a megfelelőségi szabályzatokon. Így a DeFi – hasonlóan az ICO-khoz – egyelőre továbbra is a lakossági befektetők által dominált piac marad.

A DeFi piac közel sem akkora, mint gondolnánk

Az óriási hype miatt azt gondolhatnánk, hogy a DeFi piaci szegmense megközelíti a bitcoinét. Ez koránt sincs azonban így. A Messari elemzőcég szerint a teljes DeFi szektor értéke kb. 6 milliárd dollár, ami kevesebb, mint a 4. számú kriptovaluta, az XRP összértéke. Hogy még pontosabb képet kapjunk, összehasonlítva a teljes kriptopiaccal (a bitcoint kivéve) a Defi mindössze 4 %-át teszi ki a tortának.

Forrás: Messari Twitter

A Messari szerint tehát, “…a DeFi hype erős, de nem elég erős ahhoz, hogy mély nyomot hagyjon a kriptoeszközök piacán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük