Máris vége lenne a DeFi-nyárnak? 50%-os bukták az elmúlt napokban

Ami igaz volt a napokban a hagyományos kriptopénz piaci érmék árfolyamára, az hatványozottan érvényesült a DeFi tokenek esetében. Pedig augusztus végén még a szektor legjobban teljesítő digitális eszközei voltak.

Az elmúlt hét napban a kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja 20%-kal csökkent a 400 milliárd dolláros a 2020-as és egyben 26 hónapos csúcsáról. A bitcoinnak (BTC) sokadszorra sem sikerült megvetnie stabilan a lábát a 12 000 dolláros árszint fölött mialatt az év egyik csúcsteljesítője, az ether (ETH) amilyen gyorsan kúszott 400$ fölé, ugyanolyan gyorsan zuhant a mélybe, egy hét alatt 27%-ot vesztve értékéből.

Brutális zuhanáson vannak túl a DeFi tokenek

A legnagyobb vesztes a Curve Finance CRV tokenje, ami 65%-ot gyengült az elmúlt hét napban. Az Uniswap.info adatai szerint a Curve DAO az 50 dollárt is megütötte az indulása után augusztus közepén, ami már a 2017-es altcoin tavasz néhány tokenjét is megszégyenítő teljesítmény, de azóta 95%-ot veszítve értékéből 2$ alatt kereskedik.

De 50%-ot meghaladó esésen van túl a Meta MTA, a bZx Network BZRX-e, a Ren REN tokenje, az Airswap AST-je és a Wrapped Nexus WNXM is. De a BAL, UMA, KAVA, BNT, SNX, YFI és KNC se panaszkodhat, ott 30% és 40% közötti az esés hét nap alatt.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy van a listán néhány olyan token, ami az egész évi teljesítményét figyelve többszámjegyű emelkedést tudhat maga mögött (pl. COMP, YFI), szóval a hét napos bukta nekik egyelőre csak csepp a tengerben.

A SUSHI viszont…

A SushiSwap SUSHI tokenje viszont még az átlagnál komorabb esésen van túl, egy hét alatt 80%-ot vesztett értékéből. Az esés azután gyorsult fel, hogy Chef Nomi, a SushiSwap anonim létrehozója a Twitteren bejelentette, eladta a SUSHI tokenjeinek a nagy részét és kiszáll a projektből. A lépést a közösség exitelésnek vette és még az se igazán tudta meggyőzni a többséget, hogy a SushiWap admin kulcsait egy több tagú Twitteres influenszerekből, opportunista shittoken listázó ügyvezetőből (FTX-től Bankman-Fried) és fejlesztőkből álló csoportra bízta. A SUSHI csúcsárfolyama a listázás után elérte a 11 dollárt, mára az értéke 2.5$ amit vélhetően nem dúcol alá más, mint hogy egy relatíve sikeres és likvid tőzsde ügyvezetőjének kezében az admin kulcsok.

A protokoll egyébként az Uniswap protokolljáról a sajátjára fog migrálni a fent említett tagokból álló több aláírásos irányítású tárca mellett. Mai hír, hogy a SUSHI értékét illetően megszólalt a Glassnode blokklánc-elemző kutatócsoport is, ami a SUSHI valós árát jóval alacsonyabbra, 0.31 dollárra teszi. Szerinte a SUSHI protokoll inflációs modellje nem indokolja az ilyen magas árat a hozamvadász token esetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.