Elérhetővé váltak a wumbo csatornák a Bitcoin Lightning hálózaton

A Bitcoin Lightning Network technológia egy fontos mérföldkőhöz érkezett. Az LND-ről, a Lightning Labs által fejlesztett Lightning Network implementációról ugyanis bejelentették, hogy mostantól támogatja a wumbo csatornákat. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók sokkal több pénzt helyezhetnek el a Lightning Network csatornán mint korábban, és sokkal nagyobb tranzakciókat is küldhetnek a rendszeren keresztül.

Évközben korábban az ACINQ éclair és a Blockstream c-lightning rendszerei már adoptálták a wumbo megoldását. Az LND-hez kiadott legfrissebb release leírás kiemeli, hogy a node szoftver most már engedélyezi a felhasználók számára a wumbo csatornák fogadását és létrehozását.

De mi is az a wumbo?

A ‘wumbo’ kifejezés bármennyire is hihetetlen a SpongyaBob meséből származik. A legtöbben ismeritek SpongyaBob történetét. Ő egy beszélő szivacs, aki egy burger étteremben dolgozik a tengerben, és különféle kalandokat él át a vízalatti barátaival. Az egyik jelenet szerint SpongyaBob tengeri csillag barátja, Patrik tanítja meg ő a wumbo szóra.

“Te wumbo, én wumbo,” hangzik el Patrik szájából, miközben SpongyaBobra mutat először, majd másodszor magára. A Lightning terminológiában is hasonló a wumbo kifejezés, azaz a két felhasználónak először meg kell egyezni a wumbo használatában mielőtt wumbo tranzakciót indítanak.

Két része van ugyanis a wumbonak. Az első része megszünteti a csatornán tárolt bitcoin összmennyiség korlátját. Jelenleg ez a korlát 0.16777215 BTC-ben van maximalizálva, ami körülbelül most 2000 dollárt jelent. A második része pedig eltörli azt a limitet, hogy mennyire nagy lehet egy egyszeri fizetési tranzakció. Eddig a korlát 0.04294967 BTC-ben volt meghatározva, ami körülbelül 500 dollárt jelentett.

A wumbo technikailag végképp nem bonyolult. A wumbo csatorna támogatásával a felhasználó jelzi, hogy ő meg akarja kerülni ezeket a meghatározott limiteket, és olyan node-okhoz akar kapcsolódni, akik szintén nem kívánják betartani ezeket a limiteket.

SpongeBob

Óvatosan kezeljük azonban az új implementációt

A fejlesztők azonban beépítettek néhány limitációt a rendszerbe annak érdekében, hogy ne zúduljon be túl sok pénz a Lightning-ba, mivel mégis csak még egy fiatal és kísérletező technológiáról van szó. Mégis fontos dolog a wumbo létezése abból a szempontból is, hogy jelzi, hogy ez a fizetési technológia is folyamatosan fejlődik.
A wumbo által az LND-ben mi azt látjuk, hogy a szoftver egy olyan pontra ért fejlődés szempontjából, ahol a fejlett felhasználók, cégek és node operátorok már nagy csatornákat tudnak nyitni. Ezek a nagy wumbo csatornák jobb felhasználói élményt kínálnak a hálózaton végbemenő nagy tranzakciók miatt. Emellett sokkal hatékonyabb tőkefelhasználást tesz lehetővé a startupok és node működtetők számára,” fejtette ki a Lightning Labs vezérigazgatója Elizabeth Stark.

De ez nem jelenti azt, hogy ők úgy gondolják, hogy nem kellene még óvatosan bánni ezzel az új technológiával.
“Mi bátorítjuk az embereket, hogy használják a Lightning megoldást, de figyelmeztetünk mindenkit, hogy egyensúlyt kell teremteni a kockázat és az előnyök között. A kockázat abból származik, hogy ez még egy új protokoll, és lehetnek benne hibák, viszont sok fontos előnyt kínálnak a nagy csatornaméretek.”

Miért wumbo?

Az átlagos Lightning felhasználókat kevésbé érinti a wumbo. Ha ők csak kis tranzakció méretre használják a Lightning Network-öt, akkor a kapacitásemelés nem jelent nagy különbséget számukra. Azonban a nagyobb cégek vagy tőzsdék igencsak profitálhatnak a mostani fejlesztésekből.

A legtöbb felhasználó megvan a wumbo csatornák nélkül, de a nagy node-ok mint a tőzsdék vagy szolgáltatók nagy előnyre tesznek szert azáltal, hogy sokkal kevesebb csatornát kell kezelniük, ezek azonban nagy méretűek lesznek,” fejtette ki az egyik fejlesztő a kiadott release leírásban.

Sokan úgy hiszik, hogy a wumbo a Lightning Network technológiát egy következő szintre emelik. Ők bíznak benne, hogy a hálózat adoptációja kiszélesedik. Mert új nagy szereplők csatlakoznak, és ez a bitcoint még több ember számára teszi elérhetővé.
A legtöbb nagy node üzemeltető vagy startup a mi LND megoldásunkat futtatja. Ha ők eddig nem forkolták az LND-t vagy nem adták maguk hozzá a wumbót (amit páran megtettek, nem kis kockázatot hordozva hivatalos támogatás hiányában), akkor eddig ez a funkció nem volt elérhető számukra,” fejtette ki Stark.

Van azonban jópár cég, amely már a hivatalos megjelenés előtt bevezette a wumbo támogatását. Ilyen az Acinq, akinek a CEO-ja Pierre-Marie Padiou elég szkeptikus a LND wumbo implementáció terén.
Természetesen nem okoz gondot, de a nagy node üzemeltetők már korábban váltottak, és már elérhető számukra ez a mostani újdonság.

Készen állunk a wumbo használatára?

A korábbi csatorna és tranzakció limitek azért voltak beállítva, hogy védjék a felhasználókat azoktól a potenciális veszélyektől, amit egy kísérleti hálózaton lévő nagy bitcoin mennyiség elvesztés okozhat. Mit gondolnak a Lightning fejlesztői, megérett a hálózat a korlátozásokra nélküli működésre?

“Úgy gondoljuk, hogy már sok tapasztalatot gyűjtöttünk, ami nagyban növeli az önbizalmunkat,” fejtette ki a Blockstream fejlesztő Rusty Russel. Azonban ő is óvatosságra int, mert szerinte is még kezeljük úgy a Lightning-et mint az aprópénzünket, és még ne bízzuk rá az életünk megtakarítását.

A felhasználók választhatnak, természetesen nem kötelező a megnövelt kapacitású csatornák használata. “A biztonság kapcsán, az Eclair felhasználók dönthetnek, hogy engedélyezik-e a wumbo csatornák használatát, és mi a maximális csatorna kapacitás, amit elfogadnak. Egyúttal növeltük a szükséges tranzakció konfirmációk számát is, ami most a tranzakció méretétől is függ,”mondta Padiou.

Russel azt is kiemelte, hogy a korábban megállapított 0.16777215 BTC fizetési limit kevésbé volt értékes, akkoriban mindössze 10 dollár volt, mikor bevezetésre került évekkel korábban. Azonban a bitcoin árfolyam sokat emelkedett az évek alatt, és az értéklimit már 2000 dollárra nőtt.
A következő hónapok megmutatják, hogy a wumbo mennyit ad hozzá a Lightning Network népszerűségéhez.