Megint egy kriptós átverés – ezúttal az XRP a célkeresztben

Kriptós átverés

Az elmúlt időszakban sajnálatos módon elég sok kriptós visszaélésről jelentek meg hírek a különféle platformokon. Értelemszerűen nagyobb hírértéke van egy ilyennek, mint egy normálisan végrehajtott tranzakciónak, de azért trendet is mutat a folyamat. Hiszen egyre több és több ember fordul a kriptovaluták felé a fiat pénzekkel kapcsolatos problémák vagy éppen szabályozási nehézségek miatt. És így növekszik az itt tárolt tőke mennyisége is, ez pedig egyenes arányban bevonzza azokat, akik könnyű meggazdagodást remélve vernek át másokat. Ennek kapcsán azért mindig van szó valamiféle szabályozás szükségességéről, például a brazil kriptopiac magukat a piaci szereplők léptettek életbe bizonyos szabályokat. A legutóbbi, nagy vihart kavaró hír egy elemző cégtől érkezett. Eszerint egyre több XRP (Ripple) tulajdonos jelentkezik azzal, hogy áldozatává vált egy új csalásnak. Maga az XRP Forensics is közzétett egy tweetet tegnap, amelyben figyelmeztette az XRP közösséget, hogy kriptós átverés terjed a felhasználók között.

A csalás

Maga a visszaélés semmilyen formában nem nevezhető azonban újító jellegűnek. A csalók egyszerűen csak létrehoztak egy, az eredetihez nagyon hasonló Ledger kriptopénztárca domaint (nézzük csak meg a képen!) és konkrétan phising-jellegű átverést hajtottak végre.

Az e-mail
Forrás: ambcrypto.com

Az elemző cég információi szerint legalább 1.150.000 XRP került már ki Ledger-felhasználók tárcájából, de ennél jóval nagyobb lehet az érintettek száma. Az XRPlorer csapata szerint ez a teljes összeg öt tranzakcióban került a Bittrexre küldésre, ahol már nem tudtak időben közbelépni. Ezzel párhuzamosan pedig az XRPlorer felszólította felhasználóit, hogy jelentsék azonnal a gyanús fiókokat és semmilyen formában ne dőljenek be a csalásba.

Az XRP körüli hasonló esetek

Azt nem mondhatjuk egyébként, hogy a csalók e-mailje ne lenne csábító. A szakszerűen és profin összerakott levél szerint a Ripple két külön programot is indít az XRP közösség számára novemberben. Teszi mindezt azért, mert a globális gazdasági válság arra kényszeríti a céget, hogy támogatásokat nyújtson a felhasználóknak. Ezért a levél szerint állítólag a Ripple 5 milliárd XRP-t fog szétosztani. A közösségi médiában keringenek képek a levélről, tényleg nagyon profi munka.

És ha a levél címzettje szeretne kapni az ingyen XRP-ből, akkor szimplán csak meg kell adnia a privát kulcsát. És ezzel mindenkinél meg kellene szólalnia a riasztónak – de úgy tűnik, nem így történt. És nem először dőlnek be a felhasználók ilyeneknek, csak idén a Ripple megerősített információ szerint legalább 3 millió XRP-t nyúltak le a csalók (ott is hasonló volt a kriptós átverés, mint most). Tavaly ennek a duplája is lehetett legalább az elveszített összeg az XRPlorer szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.