Két csoportra vezethetőek vissza a Ripple átverések

  • 15
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Ripple átverések száma hónapról hónapra egyre növekszik. Egy elemzés kimutatta, hogy két csoport lehet a fő elkövető.

Nő a Ripple átverések száma

A kripto világában az átverők olyanok, mint a hangyák a cukornak, mindig a környéken vannak, hogy elvigyék, amit csak lehet.

Az XRP főkönyvéről a Forbes munkatársa, Thomas Silkjaer által készített analízis rávilágít, hogyan is terjedtek el a tavalyi év vége óta az ajándékozós átverések.

Akik nem tudják, hogy miről is van szó: az ajándékozós átverések lényege, hogy úgy csalnak ki pénzt az emberekből, hogy ráveszik őket arra, hogy krirptopénzt küldjenek annak reményében, hogy nagyobb összeget kapjanak utána vissza. Gyakran hoznak létre hamis felhasználói profilokat a közösségi oldalakon híres emberek vagy ismert cégek neveit felhasználva.

Blokklánc elemzéssel derítik fel a csalásokat

Silkjaer az elemzését a Bithomp platformján keresztül végezte. Ez egy olyan oldal, melyen keresztül jelezni lehet a hamis számlákat és azokat automatikusan továbbítja a rendszer a blokklánc felfedező platformok irányába. Az API-n keresztül a blokkfelfedező oldalak pedig figyelmeztetést tudnak adni a csalókról a felhasználóknak.

A 2K/DENMARK kreatív igazgatója a csalónak jelentett, de még meg nem erősített felhasználókat is a már bizonyítottan csaló felhasználók közé sorolta. Tette mindezt azért, hogy lássa összesen hány rosszindulatú emberről is lehet szó, illetve, hogy azok összesen mekkora összeget próbálnak meg zsebre tenni.

Ripple vásárlás menete bankkártyával a CEX.IO tőzsdén. Vásárolj be a 3. legnagyobb piaci értékű kriptóból!

A piros pontok a megerősítést nyert csalókat, míg a narancssárgák a gyanúsítottakat jelölik.

A gráfból az alábbiakat lehet kiolvasni. Az A csoportba 31 felhasználó tartozik, akikhez összesen 1,3 millió Ripple érme érkezett 230 utalásból. A B csoport pedig 121 felhasználóból áll, ide 1,15 millió Ripple érkezett 1600 utalásból. Ahhoz, hogy a csoportok közötti kapcsolatra is rá lásson Silkjaer kibővítette a gráfot a kezdeményezett kifizetésekkel is, hogy közös pontot találjon. Ezek alapján pedig arra jutott, hogy a kifizetésekre a két csoport között nem került sor, ezért egymástól feltehetően függetlenül működnek.

Ismételten szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy ha valami túl szépnek hangzik, akkor feltehetően nem igaz. Mindig körültekintően járjunk ha, ha ismeretlen címre küldünk kriptopénz.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.