A Yale két elemzője szerint most kell bitcoint venni?

Miután szerdán közel 10%-ot vesztett az értékéből a bitcoin, van aki szerint talán most jött el az alkalmas idő arra, hogy bitcoint vegyünk – vagy éppen ellenkezőleg, most kéne megszabadulni mindentől?

10%-ot esett a bitcoin ára egy nap alatt

A bitcoin és kriptopénzek eddig is híresek voltak a nagy árfolyam ingadozásokról. Kedden az amerikai értékpapír piaci felügyelet ismét elhalasztotta a döntést egy bitcoin ETF ügyében. A hír hatására jelentősen gyengült minden kriptopénz ára a piacon, szinte órák alatt milliárdok füstöltek el (megint).

Nagyot estek a kriptopénz árfolyamok

Mikor kell bitcoint venni?

Bár az átlag befektető számára szinte lehetetlennek tűnik megjósolni, milyen irányba halad majd a jövőben a kriptopénz piac, a Yale Egyetem két közgazdásza megpróbálja előrejelezni a jövőt. Az elemzésben múltbeli árfolyam görbéket vizsgáltak különböző indikátorokkal együtt.

Aleh Tsyvinsky közgazdász professzor és Yukun Liu PhD jelölt az elemzésükben a  kriptopénz hozamokat előrejelző tényezőket keresték. A bitcoin mellett, a ripple és az ethereum árfolyam mozgását is vizsgálták. Egészen 2011-ig, vagy a kriptopénzek indulásáig, azaz 2012-ig és 2015-ig mentek vissza a historikus idősorban.

A kutatásukban külön kiemelik a szerzők, hogy a múltbeli adatok nem jelentenek garanciát a befektetések jövőbeli viselkedésére és nem szeretnének befektetési tanácsot sem adni az elemzésükkel. Ennek ellenére a tanulmány két fontos faktorra hívja fel a figyelmet, mely a bitcoin árfolyam elkövetkező irányát jelezheti előre.

  1. Momentum hatás

Az egyik fontos tényező a momentum. Az elemzésből az derül ki, hogy ha a bitcoin árfolyama egy héten keresztül hirtelen megnőtt, akkor valószínűleg a következő héten is emelkedni fog.

„A momentum igazából egy egyszerű dolog. Ha az árfolyam felfelé megy, akkor átlagosan is felfelé fog haladni a továbbiakban is. Legalábbis rövidtávon.”

Momentum hatásA momentum jelensége a hagyományos eszközök területén jól megfigyelhető, és Tsyvinsky szerint a részvények, kötvények és devizák területén tapasztalt momentum a kriptopénzekre is működik.

Valójában a legjobb (múltbeli) stratégia az lett volna, ha valaki minden alkalommal amikor a bitcoin árfolyama hirtelen megemelkedett  – azaz legalább 20%-ot nőtt egy hét alatt – akkor vásárolt és  7 napon belül el is adta a pozícióját. Átlagosan így 11%-os hozam érhető el egy-egy ilyen periódus alatt.

A momentum hatás a bitcoin esetén a legerősebb, de az ethereumnál és a ripplenél is szignifikáns volt statisztikailag.

  1. Befektetői figyelem hatása

A második tényező, mely a kriptopénzek árfolyamára hat az a piacon tapasztalt érdeklődés. Ez pedig azzal mérhető, hogy a befektetők és kereskedők mennyit keresnek rá a különböző témával kapcsolatos kifejezésekre és mennyit posztolnak ez ügyben a netre.

Google is fejleszti az API-tA Google keresési eredményei adait megfigyelve a szerzőpáros arra jutott, hogy a keresési adatok jól előre jelzik a kriptopénz hozamokat az elkövetkezendő 1-2 hétre. Azaz, ha többen kerestek a bitcoinra, akkor várhatóan a következő hetekben nőtt az árfolyam. Ugyanígy ha a „bitcoin hack”, azaz hekker támadás szóra kerestek rá sokan, az várhatóan csökkentette az árfolyamot a múltban. A ripple esetén 1 héttel lehetett előre jelezni az árfolyamot, míg az ethereum esetében 1, 3 és 6 hétre előre is statisztikailag szignifikáns volt az előrejelzés.

A Twitteren posztolt bejegyzések is jól mutatják a befektetői figyelem jelenségét. A múltbeli adatok szerint, ha a Twitter posztok száma egy szórásnyival nőtt, akkor az várhatóan 2,5%-os árfolyam növekedést okozott a bitcoinnál a rákövetkező héten.

A múlt nem garancia a jövőre

A fenti két faktoron túl a tanulmány kitér arra is, hogy a kriptopénz piacot külső tényezők is mozgatják, mint amilyen például a nemzetközi szabályozás.

„Bármi megtörténhet. Az is előfordulhat, hogy a múltban tapasztalt statisztikai összefüggések megváltoznak a jövőben.” – tette hozzá Tsyvinsky zárszóként.


🤬 Cenzúramentes eszmecsere: https://www.facebook.com/bitcoinbazis/
📰 Értesülj azonnal a friss hírekről: https://t.me/bitconbazishirek
🦅 Csipogj ránk itt is: https://twitter.com/BitcoinBazis
🔰 Kezdőknek: https://www.bitcoinbazis.hu/utmutato/

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.