YoBit vélemény: Megbízható a YoBit kriptotőzsde?

A YoBit kriptotőzsde az egyik legrégebb óta működő váltó a kiptoszférában, népszerűsége azonban hazánkban mérsékelt volt az elmúlt években. Mostani bejegyzésünkben azt mutatjuk meg, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat érhettek el a YoBit használatával – no, meg arra is keressük a választ, hogy tényleg megbízhatunk-e a tőzsdében a YoBit vélemények szerint.

YoBit vélemény: Dióhéjban a vállalatról

Mielőtt belevágnánk abba, hogy pontosan mivel és hogyan is tudunk kereskedni a YoBit oldalán, hadd szóljunk néhány szót magáról a YoBit csapatáról és a vállalkozásról. A tőzsdét 2014-ben alapította egy csapat európai és orosz anonim fejlesztő, akik az oldal működtetését végül 2015-ben kezdték meg. A vállalkozás hivatalos központja Panamában van, azonban a YoBit szolgáltatásai világszinten elérhetők bárki számára.

A Coingecko tőzsdéket értékelő adatai szerint jelenleg 401 coin érhető el az oldalon, bár ez a viszonylag egyszerűen listázható coinok miatt gyorsan változik. A cikk írása idején a 24 órás kereskedelmi volumen átlépte a 274 millió dolláros szintet az oldalon. A tőzsde egyik legfontosabb jellemzője, hogy támogatja az anonim kereskedést, azaz nem szükséges a személyazonosság igazolása a honlapon.

Felhasználói bázis tekintetében havi 2-2,5 millió látogatást mutat az oldaluk a SimilarWeb adatai alapján, és csaknem minden második látogató az orosz piacról származik. A platform a honlapon keresztül érhető el, jelenleg külön applikációt nem érhetnek el a felhasználók.

Milyen szolgáltatásokat érhetünk el a YoBit oldalán?

A YoBit tőzsde legfontosabb és legszélesebb körben használt szolgáltatása a klasszikus kriptokereskedés, ahol a széles felhozatal részeként kripto-kripto és fiat-kripto valutapárokat érhetnek el a felhasználók. Emellett azonban az évek során a YoBit egyéb extrákat is behozott az oldalra, amelyeket a cikkben végig is tekintünk.

Amit már elöljáróban is el tudunk mondani, hogy a YoBit esetében ne várjunk túlzottan komplex kereskedelmi funkciókat, mint pl. a margin trading vagy a tőkeáttételes kereskedés. A hangsúly itt az egyszerűbb, de azon belül változatos valutapárokat biztosító kereskedelmi funkciókon van, melyet ráadásul mindenféle személyazonosítási folyamat nélkül elérhetünk.

YoBit homepage

Kereskedés: fiat-kripto és kripto-kripto is elérhető

Már azonnal a YoBit oldalára lépve láthatjuk, hogy a kriptovaluta kereskedés foglalja el a legfőbb szerepet a tőzsdén. A legnépszerűbb kereskedési pár az ETH/BTC, amelynek kereskedési volumenét és legfontosabb adatait azonnal a főoldal közepén érhetjük el. A felső menüben a Market részlegre kattintva az összes aktív kereskedési párt elérhetjük, mely közül jelenleg több, mint 8800 érhető el az oldalon. Ezek főként kripto-kripto párakat jelentenek, azonban a YoBit fiat-kripto kereskedést is lehetővé tesz amerikai dollár és orosz rubel esetében.

A kereskedési platform kezdők számára is viszonylag egyszerűen használható, bár első pillantásra kissé bonyolultnak tűnhet a sok adat a főoldalon. A regisztrációt és befizetést követően (aminek lépései a Regisztráció a Yobit oldalán szekcióban olvasható) azonnal elérhetők a Buy és Sell opciók, ahol a választott valutapár esetében vásárolni vagy eladni kívánt kriptónál automatikusan kiszámításra kerül az ár és a kereskedési díj összege. A korábbi tranzakcióinkat is láthatjuk az oldal alján, míg az aktuális elérhető egyenlegünket a baloldali panelben találhatjuk meg.

A kereskedési díjak rendszere nagyon egyszerű, ugyanis minden esetben 0,2%-os ennek értéke – függetlenül attól, hogy taker vagy maker vagy az adott tranzakcióban. Ez egy kétélű kard a YoBit esetében. Egyrészről van hátránya is, hiszen a kereskedési volumened növelésével sem tudod csökkenteni a kereskedési díjakat, mely egyéb tőzsdék esetében elérhető opció szokott lenni. Másrészről azonban sokkal egyszerűbb rendszert eredményez, a kereskedési díjaid pedig nem függenek attól, hogy az előző 30 napban mekkora kereskedési volument produkáltál, vagy éppen hogy az adott tőzsde natív tokenjéből mennyit is birtokolsz.

Listázott coinok

A kereskedéssel kapcsolatban még egy fontos dolgot érdemes kiemelni, ez pedig a YoBit oldalán elérhető coinok száma. A YoBit vélemények általában pozitívak szoktak ezzel kapcsolatban lenni, hiszen a több mint 400 elérhető coin, és az így elérhető több mint 8800 aktív valutapár izgalmas kereskedési lehetőségeket biztosít. Ez elsődlegesen annak köszönhető, mert a YoBit nagyon egyszerű listázási procedúrát biztosít az új projektek számára. Ezzel azonban néha vigyázni is kell, hiszen a scamek száma is könnyen megnövekedhet az oldalon. A YoBiten elérhető kriptóknak minden esetben nézzünk utána, és bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban egy megbízható projekt részei.

YoFarm

Ahogy fentebb is említettük, a klasszikus kereskedés mellett azért a YoBit az elmúlt években új vizekre is elkezdett kievezni: név szerint, a DeFi vizeire. A YoFarm funkció lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy likviditási poolokhoz csatlakozzanak. Ez még viszonylag újdonságnak számít az oldalon, és nem is érhető el igazán nagyszámú pool, azonban a DeFi iránt érdeklődők számára érdekes lehetőség lehet a jövőben.

InvestBox

A másik extra funkció, amit kiemelnénk a YoBit oldaláról, az InvestBox nevezetű befektetési lehetőség. Itt a fejlesztők új coinjaikat tudják promótálni, az érdeklődő felhasználók pedig a YoBit platformján keresztül tudják ezeket támogatni befektetéseikkel. Itt fontos megemlíteni, hogy a kriptotőzsde gyakran kínál jövedelmező befektetési ajánlatokat, mint amilyen az októberi Bitcoin fork tokenjük is volt.

Mennyire megbízható a YoBit kriptotőzsde?

Már a cikkünket is ezzel a kérdéssel indítottuk, és nem is ok nélkül tettük ezt: egy új kriptotőzsde kipróbálása esetében ez az első és legfontosabb kérdés, amit felhasználóként fel kell tennünk.

A CoinGecko nemrégiben bevezetett Trust Score-ja szerint (amivel egy-egy kriptoprojekt vagy tőzsde megbízhatóságát mérik) 10-ből mindössze 4-es értékelést kapott a YoBit platformja. Ez elsőre viszonylag alacsonynak tűnhet, azonban várható is volt, hiszen a platform mögött álló anonim csapat a független értékelések számára mindig magas rizikófaktort képvisel. (Bár a kriptovilágban egyáltalán nem ritka, hogy anonim egy fejlesztőcsoport – gondoljunk csak a Bitcoint megalkotó Szatosira.) Ennek ellenére azt a CoinGecko adatai szerint is láthatjuk, hogy hackertámadás a csaknem 7 éves fennállása alatt még sosem érte a tőzsdét, így kiberbiztonság szempontjából jól teljesít a tőzsde.

Az adatvédelem szintén prioritás az oldalon. Egyrészről az anonim kereskedés támogatása és a KYC (know-your-customer) hiánya miatt eleve nem sok személyes adatunkat kell megadnunk (amit pedig nem adunk meg, azt ugye jóval nehezebb ellopni). Másrészről olyan extra funkciókat is elérhetünk, mind a két-lépcsős azonosítás vagy a tárcáink befagyasztása.

A legtöbb befizetett kripto ezenfelül hidegtárcán kerül eltárolásra. Ennek ellenére semmi esetre sem ajánlanánk, hogy nagyobb összeget hosszabb ideig tároljunk egy-egy tőzsde tárcáján.

Használhatóság és funkcionalitás: kezdőknek vagy tapasztaltaknak ajánlott?

Az oldal a legtöbb YoBit vélemény szerint erősen teljesít funkcionalitás szempontjából, ezzel pedig mi is teljesen egyetértünk. A regisztráció, a kereskedési folyamat és a be- és kifizetések is gyorsan mennek, ráadásul az oldal felülete is a minimalista használhatóságra helyezi a hangsúlyt a csilivili platform helyett. Kezdők és tapasztaltabb számára is egyaránt jól használható az oldal. Jelenleg az angol mellett orosz és kínai nyelven érhetjük el az honlapot; magyar nyelvű platform sajnos nem áll rendelkezésünkre.

Regisztráció a YoBit oldalán

Mivel a YoBit támogatja az anonim kereskedést, ezért a regisztráció során minimális mennyiségű adatot kell megadni. A regisztrációs ablakban írjuk be felhasználónevünket, email címünket és egy erős választott jelszavat. Ezt követően erősítsük meg az email címünket, majd készen is áll a profilunk a kereskedésre és a befizetésre.

Pénzügyi kérdések: mennyibe kerül a ki- és befizetés az oldalon?

Ahogy fentebb is említésre került már a YoBit vélemény cikkünkben, az oldal a kriptvaluták mellett a fiatpénzeket is támogatja, így befizetés esetén választhatjuk pl. az amerikai dolláros befizetést is. Itt olyan különböző online fizetési platformokat érhetünk el, mint pl. a QIWI vagy éppen a Payeer.

A befizetések után a YoBit nem számol fel extra költséget, azonban a kifizetéseknek már van extra díja. Ez a kriptovaluták esetében mindig 0.0005 BTC-be kerül.

Hogyan érhető el az ügyfélszolgálat?

Az ügyfélszolgálatot a Support feliratra kattintva érhetjük el, ahol a problémánkat azonnal be tudjuk jelenteni. Ha csak kisebb kérdésünk akad, akkor sokszor gyorsabban lehet választ kapni a YoBit Telegram csoportjában, ahol több admin is segítséget tud nyújtani.
Pro és con: a legnagyobb előnyök és hátrányok

A YoBit vélemény bejegyzésünk végéhez közeledve összeszedtük az oldal legnagyobb előnyeit és hátrányait is.

Előnyök:

  • anonim kereskedés
  • több mint 8800 aktív valutapár
  • fiat-kripto és kripto-kripto kereskedés is elérhető
  • letisztult, könnyen használható oldal

Hátrányok:

  • anonim fejlesztői csapat
  • egységes kereskedési díjak, amely magas kereskedési volumen esetében sem csökkenthető
  • nincs margin trading

YoBit vélemények: Ajánlanánk a tőzsdét?

A YoBit kriptotőzsde csaknem hét éves fennállása alatt egy praktikus, könnyen használható kereskedelmi platformot alakított ki. A hangsúly az anonim kereskedésen van, amelyhez óriási számban biztosítanak valutapárokat. A kriptók adás-vétele egyszerű, az ehhez kapcsolódó folyamatok, legyen szó a regisztrációról vagy a kereskedési díjak kiszámításáról, a lehető legegyszerűbben lett kialakítva. A magyar felhasználók számára sajnos magyar platform nem érhető el, azonban angol nyelven tudjuk használni az oldalt, felhasználókat pedig minden országból fogadnak az oldalon. Biztonság tekintetében kifejezetten jól teljesít a tőzsde, 2015 óta pedig egyetlen egyszer sem esett hackertámadás áldozatául az oldal.

A YoBittel kapcsolatos legfrissebb infókat a Twitter oldalukon lehet megtalálni. Ha pedig friss, független adatokra vagytok kíváncsiak a kereskedésről, akkor a CoinGecko listázást itt találhatjátok.