Új típusú láthatósági kulcs fejlesztéseket mutatott be be a Zcash a megfelelés érdekében

A nem régen megjelent ZIP 310-ben részletezett láthatósági kulcsok lehetővé teszik a költési és a láthatósági engedélyek szétválasztását a Zcash védett címeinél. Egy külön létrehozott láthatósági kulcs megalkotásával a Zcash felhasználók megoszthatják a védett címükről küldött és fogadott tranzakciók láthatóságát anélkül, hogy veszélyeztetnék a saját költési kulcsukat. Ezt az képességet hozzáadták a protokollhoz a Sapling hálózati upgrade során, és az RPC támogatást a 2.1.2 verzióban hozták nyilvánosságra.

A védett címek lehetővé teszik a Zcash felhasználók számára a tranzaktálást, miközben a lehető legkevesebb információt fedik fel magukról a nyilvános blokkláncon. Ez megóvja a felhasználók személyes adatait a rosszakaróktól és az üzleti versenytársaktól. Vannak azonban olyan esetek, amikor bizonyos információkat egy harmadik fél számára mégiscsak nyilvánosságra kell hozni, például könyvvizsgálati vagy jogi megfelelési okokból.

A Zcash védett tranzakciói

A láthatósági kulcsok ezért a Zcash értékajánlatának kritikus elemei, mivel lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy szelektíven tegyék közzé a tranzakcióikkal kapcsolatos információkat.

zcash_viewing_key

A védett tranzakciók esetén a Zcash-nél a láthatósági kulcsok közvetlenül a felhasználó költési kulcsából származnak. Nincs olyan központi hatóság, amely ellenőrzi a láthatósági kulcsokhoz való hozzáférést. Miután egy láthatósági kulcsot létrehoznak, csak az férhet hozzá, aki azt birtokolja. Ha nem adod ki a láthatósági kulcsodat, akkor senki sem férhet hozzá a te engedélyed nélkül.

A Zcash protokollt két olyan funkcióval tervezték, melyek támogatják az információk közzétételét:

  • A láthatósági kulcsok láthatóságot biztosítanak a tranzakciók értékébe, a memo mezőbe és az összes tranzakció célcímébe, amelyet védett címmel fogadtak vagy küldtek el.
  • A fizetés közzététele hasonló láthatóságot biztosít egyetlen tranzakciónak. Ez egy módszer annak bizonyítására, hogy a kifizetést védett címre küldték, anélkül, hogy felfednék az összes arra a címre vagy arról a címről küldött tranzakciót.

Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik a védett címek tulajdonosai számára, hogy biztonságos és bizalmas módon osszák meg a tranzakciók láthatóságát. A kriptovállalati szolgáltatók számára ez azt jelenti, hogy ellenőrizhetők védett címekre küldött vagy onnan érkező tranzakciók. Mindeközben a költési jogosultsági kulcsokat biztonságos hardveren, például a HSM-en tárolják.

A láthatósági kulcsok felhasználási területei

A láthatósági kulcsok különféle kereskedelmi felhasználási területeket tesznek lehetővé a Zcash számára.. Egy kereskedő megoszthatja fizetési címének láthatósági kulcsát a könyvelőjével a bevételek nyomon követése érdekében; vagy egy jótékonysági szervezet közzéteheti láthatósági kulcsát az adományok összeegyeztethetőségének igazolására.

Már megint esik!? Profitálj a zuhanásból is Bitcoin és Ether opciók kereskedésével!

Tekintsük át a következő példákat:

  • Egy tőzsde észlelni akarja, amikor egy ügyfél ZEC-t védett címre helyez, miközben a „költési jogosultság” kulcsokat biztonságos hardveren (például HSM-en) tartja. A tőzsde létrehozhat egy bejövő láthatósági kulcsot, és betöltheti azt egy internetkapcsolatú „érzékelő” csomópontra, miközben a költési kulcs a biztonságosabb rendszeren marad.
  • A letétkezelőnek biztosítania kell a Zcash betétek láthatóságát az auditorok számára. A letétkezelő létrehozhat teljes láthatósági kulcsot minden védett címükhöz, és megoszthatja azokat a könyvvizsgálóval. A könyvvizsgáló így képes lesz ellenőrizni a címek egyenlegét, és átnézheti a korábbi tranzakciós tevékenységeket is.
  • Előfordulhat, hogy egy tőzsdének alaposan le kell ellenőriznie az ügyfelet, aki védett címről helyez el betétet. A tőzsde kérheti az ügyfél láthatósági kulcsát a védett címhez. Erre azért van szüksége, hogy az ügyfél védett tranzakciós tevékenységét áttekinthesse a fokozott átvilágítási eljárás részeként.

A Zcash következtetései

A láthatósági kulcsok segítenek biztosítani a Zcash számára, hogy továbbra is a szabályozás betartásának élén járjon. Ezt egy olyan mechanizmus biztosításával érik el, mely révén a tőzsdék és letétkezelők védett betéteket fogadhatnak el, miközben a védett ZEC-et biztonságos hidegtárcákban tárolják. A láthatósági kulcsok lehetővé teszik a védett tranzakciók láthatóságának megosztását az auditorokkal és adott esetben a szabályozókkal. Ez biztosítja a Zcash-felhasználók számára a személyes adatok védelmét a bűnözőkkel és a rosszakarókkal szemben. De emellett lehetővé teszi azt is, hogy a tőzsdék és más virtuális eszközszolgáltatók továbbra is teljes mértékben megfeleljenek a jogi előírásoknak, miközben támogatják a védett címeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.