Zuhan a bitcoin, legendás trader a halálát vizionálja (újra)

A bitcoin ára csütörtökön újabb létfontosságú támaszt szakított át felgyorsítva az esését. Ezzel a vezető digitális eszköz 50% -kal lejjebb áll, mint az évben elért legmagasabb árszintje.

Már korábban is volt rá példa ilyen korrekciókra, de eddig mindig képes volt talpra állni belőle. Egy legendás kereskedő viszont most azt jósolja, hogy ezúttal más lesz.

Hat hónappal korábban a BTC ára elérte a 13 880 dollárt, és néhányan már azt gondolták, hogy az év végére meg fogja haladni a 20 000 dolláros rekordárfolyamát.

A lelkesedés azonban a júniusi csúcsot követő hónapokban elpárolgott. Noha a bitcoin év eleje óta még így is 50%-os pluszban áll, a kriptós vadnyugat kezd újra egy kissé keserűbb képet rajzolni ahogy egyre messzebb kerül a 10 000 dolláros szint.

Csütörtökön a bitcoin ára egészen 7 394 dollárig korrigált a Bitstampon, ami 10% -os csökkenést jelent, a tegnapi 8 200 dollár után.

A BTC ezzel komplett lenullázta az október végi kitörést, amit sokan Kína kiállásával magyaráztak a blockchain technológia mellett. A kiskereskedők és néhány bálna is azt gondolhatta, hogy Kína innen lazítani fog az országban még 2017-ben bevezetett kereskedési embargón is és keblére öleli a publikus blokkláncú kriptovalutákat is. Ez azonban nem következett be, sőt, a kínai elnök a kriptovalutákat piramisjátékokhoz hasonlította.

Ennek eredménye lehet az, hogy a bitcoin most négy hetes mélypontjára került.

Technikai elemzői perspektívából pedig a legaggasztóbb, hogy a 200 napos mozgóátlaga újra az árfolyam alá került, ami szakmai berkekben egy nagyon erős ‘short’ jelzést indukál.

BTC árfolyam 1 napos, MA 200, MACD negatív tartományban | TradingView

Ennek hatására már meg is jelentek a szkeptikus jajveszékelők a piacon, akik már a Bitcoin halálát vizionálják. Máris itt van Mark Dow, aki korábban az amerikai kincstárnál és a Nemzetközi Valutaalapnál dolgozott közgazdászként. Szerinte a “Bitcoin a halálán van”, írta Twitterjére. Még rá is tett egy lapáttal a 62 ezer követővel rendelkező influenszer:

“A #Bitcoin gyötrelmes halált hal meg, hamis és csökkenő gyakoriságú és intenzitású FOMO görcsök közepette. $ BTC $ XBT”

Nem az első alkalom és nem is az utolsó, hogy a BTC komoly napi negatív ingadozást produkál. Amíg ki nem növi az apró méretéből fakadó gyermekbetegségeket, mint a magas volatilitás is, addig számolni kell velük.

A kriptovállalati befektetők már hozzászoktak a volatilitáshoz és igyekeznek a legtöbbet kihozni belőle. A profi kereskedőknek pedig az ilyen hirtelen zuhanás meg csak egy újabb lehetőség a profitszerzésre. Ilyen az a piac, amit 100%-ban a piaci dinamikák hajtanak (és a bálnák).