A kína kormány taktikát vált: mégis illegálisak a kriptovaluták

Hszi Csin-ping, Kína elnöke tiszta vizet öntött a pohárba. A Kínában egyre növekvő kriptovaluta elfogadással és potenciális állami kriptovalutával kapcsolatos hírekre reagálva azt mondta, hogy a virtuális valuta a bűncselekmények melegágya. Csin-ping megjegyzése egy újabb példa arra vonatkozóan, hogy Peking vonzalma a blokklánc technológia iránt, nem terjed ki a nyilvános kriptoprojektre.

Ezzel egyidőben viszont kiderült, hogy az ország katonasága be kívánja építeni a blokklánc technológiát a mindennapos működésébe.

A kripto illegális, mondja a kínai TV

Dovey Wan, a Primitive Ventures alapító partnere hétfőn azt írta a Twitteren, hogy az ország egyik színvonalas TV-műsorában a kriptovalutákat átverésnek állították be.

A Kínai Kommunista Párt (CCP) hivatalos csatornája, a CCTV1 által készített TV-műsor Hszi elnök észrevételeit mutatta be. A program szerint a kriptók nem regisztrált értékpapírok, és pénzügyi csalást, valamint illegális Ponzi-t jelentenek. Xi elnök további baljóslatú nyilatkozatokat tett a Kínában található kriptók jövőjéről, majd kijelentette:

Annak ellenére, hogy ezek a kriptovaluták ma léteznek és élénken működnek, holnap valószínűleg mind a bűncselekmények listáján szerepelnek.”

2017 óta a pekingi hatóságok elképesztő kampányt folytatnak a kriptopiac kriminalizálása céljából, kezdve a tőzsdei kereskedéstől, a kezdeti érme kibocsátásig (ICO). A kriptobányászat viszont már nem minősül illegális tevékenységnek, ami fura, hiszen a kriptovaluta bányászat jelenti a kriptovaluta generálás egy fundamentális módját, köztük a Bitcoinét is.

A blokklánc, nem a kriptó

Wan szerint a TV-műsor arra próbált rámutatni, hogy a blokklánc nem egy ATM. A múltban számos kritikus szólalt fel az iparág gyors meggazdagodásában hívő közössége miatt, amely áthatja mind a vállalkozói mind pedig a kereskedői szférát.

Egyes szakértők szerint Kína blokklánc iránti vonzalma csak egy újabb stratégia lépés, melynek célja az, hogy az ország még nagyobb ellenőrzést szerezzen a polgárai felett. November elején az Ethereum társalapítója, Joseph Lubin megjegyezte, hogy Kína technológia iránti érdeklődése nem foglalja magában a blokklánc decentralizált aspektusainak felhasználását.

Habár Hszi elnök a kriptovalutát lehúzásnak nevezi, 2019 októberében a blokklánc kapcsán kijelentette, hogy Kínában “alapvető technológia” lesz.

Kína nem karolja fel a publikus, open-source kriptókat

Egyes kommentátorok szerint a TV-műsor csak azt erősítette meg, hogy Peking nem fogja elfogadni az olyan nyilvános kriptoeszközöket, mint a bitcoin (BTC). Az ország központi bankja, a Kínai Népbank (PBoC) saját digitális valutáján munkálkodik. A digitális jüan bevezetése után pedig nem valószínű, hogy Peking más kripto tevékenység működését is engedélyezi az országban.

Eközben nyugaton többen sürgetik a központi bankokat egy saját digitális valuta létrehozásában, amely megakadályozhatná azt, hogy Kína túlságosan nagy előnyre tegyen szert, a feltörekvő digitális gazdaságért folytatott harcban.

A katonaság a blokklánc technológiát kívánja használni

Noha a kriptovalutákat a kínai állami média illegálisnak tekinti, az ország katonasága szívesen használná a blokklánc technológiát. A Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) egy véleménycikket tett közzé, amelyben cáfolták azt a hírt, hogy beépítik mindennapi tevékenységükbe a blokkláncot.

A PLA azt azonban fontolóra veszi, hogy egy kriptovalutákkal ellátott jutalmazási rendszert hozzon létre a katonák számára. Ha megvalósul, akkor a leghűségesebb és leghosszabb ideje szolgáló katonák részesülhetnének a kriptós jutalomból.

HELYESBÍTÉS: Több független forrás is megerősítette, hogy a szóban forgó videó 2017-es. Elnézést kérünk a félretájékoztatásért. A BitcoinBázis mindent megtesz a külföldi hírforrások hitelességének ellenőrzése érdekében, de néha, úgy tűnik, kevés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.