1 millió eurós támogatást kapott egy ír jótékonysági szervezet blokklánc alapú segély juttatási projektje

A globális szegénység ellen küzdő Oxfam Ireland 1 millió euró támogatást kapott a blokklánc-alapú segélydisztribúciós projektjének további finanszírozására az Európai Innovációs Tanácstól.

Blokklánccal a katasztrófa sújtotta területek hatékonyabb megsegítéséért

A belfasti székhelyű jótékonysági szervezet egy Ethereum alapú platform tesztelésébe kezdett 2019-ben a Csendes-óceán déli részén fekvő Vanuatuban, a ConsenSys néven futó Ethereum kockázati stúdióval és a Sempo nevű ausztrál tech céggel közösen. A projekt célja, hogy stabilcoin alapú “okos utalványok” formájában segítse a katasztrófa sújtotta területeket, így lehetővé téve a gyors és olcsó határokon átnyúló tranzakciókat.

Az Oxfam még tavaly júniusban jelentette be, hogy egy hónapot töltött a teszt első fázisával. A jótékonysági szervezet a kísérlet során a katasztrófa áldozatainak megsegítésére a MakerDAO DAI stabilcoinját használta.

Ebben az első szakaszban Efate szigetének 200 lakosa kapott ún. “érints-és-fizess” kártyákat, amiken körülbelül 4000 vatu (45 euró) értékben volt DAI. A kártyákat 32 helyi üzletben volt lehetőségük használni az ott lakóknak.

KapcsolódóA blokklánc segíthet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

178 pályázatból választották ki ezt a projektet

Az ír szervezet UnBlocked Cash nevű projektje az Európai Innovációs Tanács Blokklánc A Társadalmi Jóért (Blockchains for Social Good) című versenyén nyert most támogatást, ami lehetővé teszi kísérleti projekt második szakaszának futtatását. A 178 pályázatból kiválasztott projekt egy volt a brüsszeli zsűri által támogatott 24-ből – mondta a jótékonysági szervezet.

Az első teszt alapján a segélyek juttatásának ideje akár 96 százalékkal is lerövidíthető

A kísérlet második szakaszát több mint 5000 résztvevővel és 100 elfogadóhellyel tervezik folytatni. Az Oxfam szerint az első fázisban az “okos utalványok” 96 százalékkal lerövidítették a támogatások juttatásának idejét. Ezenfelül 60 százalékkal csökkentették a tranzakciós költségeket.

A most elnyert támogatás lehetővé teszi a szervezet számára a projekt kiterjesztését a Csendes-óceáni térségben, valamint lehetőségeinek feltárását a szubszaharai régióban és a Karib-térségében.

“Céljaink között szerepel a Csendes-óceáni térségben több mint 2,7 millió katasztrófa által sújtott és kiszolgáltatott ember megsegítése, valamint az alkalmazás kiterjesztése az Oxfam Konföderációban, amely csak 2018-ban 90 országban 22,3 millió embert jelentett” – írta az Oxfam Ireland igazgatója, Niamh Carty.

(Forrás: Coindesk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük