10 évet kaphat az állami pénzen bányásztató ausztrál közszolga

Egy ausztrál közszolga az állam pénzén bányászott kriptovalutákat Új-Dél-Wales szövetségi tartományban.

Az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP) azzal vádolja a 33 éves Killara-i lakost, hogy visszaélt informatikai beszállítói szerződésével és az állam számítógépes rendszerein kriptovalutákat bányászott.

Az AFP jelentése szerint a férfi mintegy 9000 ausztrál dollárt (2.6 millió Ft) keresett illegális tevékenységével.

A meg nem nevezett közszolga két vádban is bűnösnek minősülhet: jogosulatlanul felhasznált adatok módosítása és értékvesztés miatti adatmódosítás. Ha bűnösnek találják, akkor akár 2 és 10 közötti szabadságvesztésre is ítélhetik.

“Az ausztrál adófizetők bizalommal viseltetnek az állami tisztviselők iránt afelől, hogy azok a maximális integritással járjanak el közösségünk létfontosságú ügyeiben,” írta Chris Goldsmid parancsnok a közleményben. “Minden olyan állítólagos bűncselekmény, amely során visszaélnek e bizalommal és személyes célra aknázza ki, büntetőeljárás alá esik.”

A kriptopénz bányászat egy kifejezetten lukratív vállalkozás lehet azoknak, akik olcsón tudnak bányászati berendezéseket és villamosenergiát biztosítani tevékenységükhöz. Pontosan ezért van nagy keletje a mások kárára történő kriptopénz bányászatnak.

Például Kínában egy férfi a helyi vasúti hálózat üzemeltetőjének áramát használta a Bitcoin bányászainak meghajtására. Tevékenység alatt több mint 15 000 dollárnyi (4.4 millió Ft) kárt okozott az üzemeltetőnek.

Másutt Kínában tanárok buktak le Ethereum bányász közben a munkahelyükön. A hatóságok akkor vették észre az áramlopást, mikor túlságosan lelassult a hálózatuk

A kollégisták körében az Egyesült Államokban szintén közkedvelt bevételi forrásszerzés a bányászat. A kollégiumok ingyen áramot és relatíve zavartalan lehetőséget biztosítanak a garázsbányászatra.

Oroszországban szintén népszerű az áramlopás bitcoin bányászati célra. Egy korábbi Qiwi alkalmazott a bitcoin bányászat hőskorában mintegy 500 000 bitcoint bányászott a céges gépeken.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.