100 évvel ezelőtt Henry Ford már egy lehetséges bitcoinról álmodott

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nagyjából 100 évvel ezelőtt, Henry Ford iparmágnás, a híres Ford T modell atyja egy úgynevezett energia valutát álmodott meg, ami az aranyat helyettesítette volna. Talán most a bitcoin tölti be ezt a szerepet? Az energia egyenlő a pénzzel? A Capriole Investments közelmúltban megjelent véleménye szerint a válasz: igen.

Energia = pénz

Ford szerint a háborúk az emberi kapzsiság miatt robbantak ki, hiszen mindenki a pénzért küzdött, a pénz körül forgott minden. Ford elképzelése az energia valuta mellett az volt, hogy az aranytól eltérően az energiát nem lehet ellenőrizni. Ha pedig nincs kontroll, nincs háború sem. Azt gondolta, hogy minden ország kibocsáthatna egy olyan pénznemet, aminek alapja az adott gazdaság energiaforrásainak természetes vagyona. Ezt pedig úgy számolták ki, hogy egy adott mennyiségű energia felhasználása egy óra alatt 1 dollárral volt egyenlő.

Ez a kilowattóra (kWh) alapú valuta némi párhuzamot mutat a bitcoinnal, amelyet szintén tekinthetünk energia bevitellel támogatott pénznemnek. Ha megvizsgáljuk a bitcoin árát, akkor szembetűnik az, hogy a bitcoin életének körülbelül 80%-ában az ára nagyon szorosan összefüggött a létrehozásához szükséges Joule-ban kifejezett nyers energiamennyiséggel.

Ford és a bitcoin közötti kapcsolat

Ford elképzelése alapján a bitcoin jelenlegi értékét úgy számíthatjuk ki, hogy a kWh-ban kifejezett energiaértékét megszorozzuk 0,00173-al (Joules és kWh közötti átváltási arány). Mivel a Bitcoin hálózat jelenleg körülbelül 6,9 millió kWh energiát fogyaszt, a bitcoin körülbelül 11 937 dollárt ér(hetne).

A jövőben azonban minden egyes bitcoin bányásznak több energiára lesz szüksége ahhoz, hogy ugyanolyan mennyiségű bitcoint állítson elő, mint most. A májusi bitcoin blokkjutalom felezés pedig azt jelenti, hogy az egyes bitcoinok létrehozásához szükséges energia megduplázódik. Ebből pedig az következik, hogy a belső értékének is kétszeresének kell lennie.

Amikor a politika mindent felülír

Természetesen Ford végül feladta a küzdelmet, hiszen a politika túlerőben volt. Ő sikeres vállalkozóként az üzleti szempontokra összpontosított, nem pedig a politikai elit érdekeire. Végül is melyik kormány akarna támogatni egy olyan rendszert, ahol a vagyont nem lehet ellenőrizni?!

„Egy egyszerű üzleti ügy, amelyet bárki el tudott volna döntenie egy hét alatt, bonyolult politikai üggyé vált.”

Több mint 60 évvel később, az osztrák közgazdász, Friedrich Hayek többször hangot adott frusztrációjának. Véleménye szerint a kormányok monetáris politikája a jó pénz fogalmát sérti.

Nem hiszem, hogy valaha is jó pénzhez fogunk jutni, hacsak ki nem vesszük az ügyet a kormány kezéből. Erőszakkal ezt nyilván nem csinálhatjuk, de annyit azért megtehetünk, hogy valamilyen ravasz kikerüléssel bemutatunk valamit, amit nem tudnak megállítani”, nyilatkozta az elismert szakember.

Mind Ford, mind pedig Hayek elképzelése tökéletesen visszaköszön a bitcoin és a kriptovaluták születésében. Capriole szerint a bitcoin megtalálta a rést a politikában. Ugyan számos kockázattal kell számolni, de a bitcoin tör előre, az energiaértéke pedig ebben a hónapban elérte minden idők csúcsát.

Ford azzal érvelt az alternatív fizetőeszközzel kapcsoltban: „Ez egy olyan gondolkodást és számítást jelent, amely eltér a nemzetközi bankcsoport által számunkra meghatározott fogalmaktól, amelyekhez már annyira hozzászoktunk, hogy azt gondoljuk, nincs is más mérvadó.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.