12 millió dollárnyi kripto: ennyiért kelt el egy 101 karátos gyémánt

A híres brit Sotheby’s aukciósház árverésén egy ismeretlen hongkongi vevő mintegy 12,3 millió dollárnak (3,680,000,000 forint) megfelelő kriptopénzért ütött le egy 101 (!!) karátos gyémántot. Az árverés szervezői szerint a tranzakció újabb mérföldkő a kriptovaluták tényleges fizetőeszközként való egyre nagyobb térnyerésében. A kérdéses gyémánt, amelyet a nem túl költői „The Key 10138” („a kulcs 10138”) névvel illettek, a második legnagyobb körte formájú gyémánt, amit valaha publikusan eladásra kínáltak az egész világon.

Egyre több árverés szervezői fogadnak el kripto kifizetést; Már mind a Sotheby’s mind a Christie’s aukciósházak piacterein lehet fizetni Bitcoinnal és Ethereummal is. Aki pedig azt gondolná, hogy ez a gyémánt volt az eddigi legnagyobb kripto őrület, ami árverésre került, az téved.

Idén márciusban a Christie’s egyik aukcióján egy NFT műalkotás több, mint 60 millió dollárért kelt el, igaz a digitális érmék és az NFT technológia csak lazán kapcsolódik egymással.

A szerencsés vevő ismeretlen, fiatal, és minden bizonnyal nem állnak tőle távol az új technológiák

A bejelentésben azt sajnos nem tették közzé, hogy milyen kriptovalutában fizetett a szerencsés tulajdonos. Érdekes azonban, hogy az eladás összességében nem volt átütő siker; A gyémántért eredetileg legalább 15 millió dollárért szerettek volna vevőt találni, vagyis majdnem egymilliárd forinttal drágábban, mint a végül érkezett legmagasabb ajánlat.

Wenhao Yu, a Sotheby’s Asia vezérigazgató helyettese az eladás után egyértelművé tette, hogy az aukciósház a továbbiakban is nyitott kíván maradni a kripto kifizetések felé: „Ilyen innovatív fizetési megoldások bevezetése a luxustermék szegmensünkben lehetővé teszi, hogy új vevőköröket érjünk el. Ezeknek az új vevőknek a többsége, a fiatalabb, a technológia fejlődését szorosabban követő generáció tagjai közül kerül ki.”

Ugyan a lehetőség már egy ideje megvolt, ezen gyémánt eladása volt a Sotheby’s első olyan aukciója, ahol valaki ténylegesen kriptopénzzel fizetett (bár ez ugyebár csak a luxus szegmensben lehetséges jelenleg).

A tranzakció feldolgozásában a Coinbase kriptotőzsde fog segédkezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.