15%-ot esett a BTC árfolyama 15 perc alatt, bálnák állnak a háttérben?

Ma éjfél után 40 perccel a BTC árfolyama 15 perc leforgása alatt beesett 9.574 USD-ről 8.112 USD-re, úgy tűnik ismét a bálnák állhatnak a háttérben.

A 15,3 %-os esés azután következett be, hogy a CoinMarketCap legmagasabban jegyzett digitális valutája nem bírt a 9.800 dollár fölött maradni, amely a bika piac egyik egyik támasza volt eddig.

A hirtelen és váratlan esés sok kereskedőt ért meglepetésként, a BitMEX likviditási mutatója órás bontásban túllépte a 226 millió dolláros forgalmat.

Bitmex_likviditás

Érdekesség, hogy az árfolyam gyorsan visszapattant a 61.8%-os Fibonacci retracement szintről. Ez az a pont, amit sok esetben ‘arany zsebnek’ hívnak. A kereskedők ezen a ponton mindig fokozott vételi érdeklődést mutatnak, azonban a BTC-nek a 8.800 dolláros szinten felül kellene zárnia, hogy egyértelmű jelzésünk legyen, hogy egy pozitív korrekció bontakozhat ki.

BTC_may_10

Megint a bálnák csapnak hullámokat?

Más elemzők arra utalnak, hogy ezt a 15%-os esést egy nagyobb bálna vagy bálnák okozhatták. Ők nagy mennyiségben szabadulhattak meg a coinjaiktól. Kora reggel aztán a Coinbase platform is leállt, és több mint fél óra után tudták csak újraindítani.

Úgy tűnik, hogy a bálnák 2 millió dolláros szeletekben kezdték shortolni a bitcoint, ami aztán éjfél után pár perccel okozta az árfolyam beszakadását.

Whale_twitter
A mostani bitcoin árzuhanás hatására menetrendszerűen bejelentkeztek a BTC-t temető kritikusok. Nouriel Roubini, a New York University közgazdaságtan tanára, akit csak Dr. Doom-ként ismernek, rögtön előjött a szokásos elméletével: “Masszív pumpálás, aztán eladás, hamis kereskedés, pénzmosás. Totális átverés!

Roubini_twitter

A BlockFi vezére Zac Prince arról írt a Twitteren, hogy pont vacsorázott, így elkerülte figyelmét a zuhanás alját, de szívesen vásárol be addig, amíg 9.000-ig nem kapaszkodik vissza az árfolyam. A CNBC kriptoelemzője Ran Neuner pedig rögtön arról közölt bejegyzést a Twitteren: “Hogy újra itt a kripto vége?

Neuner_twitter

Az altcoinok is kaptak az ütésből

Az altcoinokat is eléggé megütötte a BTC 1500 dolláros bezuhanása. Az Ether (ETH) árfolyama 10%-kal, a Binance Coin (BNB) 11,5%-kal, a Bitcoin Cash (BCH) pedig 12,4%-kal került lejjebb.

Úgy tűnt tehát, hogy a Bitcoin felezés előtt 2 nappal már nem lesz semmi olyan esemény, amely felkavarná az állóvizet – erre most néhány bálna döntött úgy, hogy megtréfálja a piacokat. De ne lepődjünk meg, a kriptopiac nem a nyugdíjasok és szívbajosak játszótere és bármikor jöhet egy újabb váratlan fordulat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük