150 év: tudósok szerint ennyi az emberi élettartam felső határa

A halhatatlanság régóta izgatja az emberek fantáziáját és vannak olyan befektetők, akik nem sajnálnak milliókat fektetni különféle biohack technológiákba. Halhatatlanságot nehezen találnak, de legalább megpróbálják kitolni az elmúlást pár évtizeddel. Egészséges és aktív életmóddal bőven lehet tolni az éveken, de a tudósok figyelmeztetnek: nem örökké. Egy friss kutatás eredménye alapján az emberi test maximális élettartama 150 év.

A szingapúri Gero biotech vállalat kutatása alapján egy Egyesült Államokban székelő rákkutató központtal összefogva a Nature magazin hasábjain publikálták legfrissebb vizsgálatuk eredményeit, amelyben az öregedés és a stresszből történő felépülés közötti kapcsolatot vizsgálták. A kutatás során önkéntesek iPhone mobil- és orvosi adatait gyűjtötték be az Egyesült Királyságból és az Államokból a maximális várható emberi élettartam kérdésére keresve a választ.

Mesterséges intelligencia segítségével a kutatók végigmentek az önkéntesek orvosi adatain, amelyből két fontos részkövetkeztetést sikerült levonniuk: a biológiai életkor és az ellenállóképesség jelentőségét. Az első összefüggésbe hozható a stresszel, életmóddal és a krónikus megbetegedésekkel, amíg a második arról árulkodik, hogy egy személy milyen gyorsan tud visszaállni az eredeti állapotába stresszválaszadás után.

A kutatók konkrétan arra keresték a választ, hogy “Mi a leghosszabb élettartam, amit egy emberi komplexitású rendszer élni képes akkor, ha minden más kiválóan működik egy stresszmentes környezetben?”

A kutatók az összegyűjtött adatok alapján meghatározták az “öregedés ütemét” ami alapján kiderült, az emberi test nem halhatatlan és az abszolút felső korláta 120 és 150 év.

“Az öregedés az emberekben univerzális tulajdonságokkal hozható összefüggésbe, amelyek közösek a szétesés szélén működő komplex rendszerekben. Ez a munka demonstrálja, hogy az orvostudományokból kölcsönzött koncepciók miként használhatóak a biológiában az öregedés és a gyengeség különböző aspektusainak vizsgálatára, hogy erőteljes beavatkozásokat produkáljanak az öregedés ellen” – magyarázta Fedichev, a Gero ügyvezető-társalapítója.

“Ez a munka véleményem szerint koncepcióbeli áttörés, mert definiálja és szétválasztja az emberi élettartam során alapvető tényezők szerepét – az öregedést, amely az ellenállóképesség fokozatos elvesztéseként határoznak meg és az életkorral összefüggő betegségeket, mint a “halál hóhérait” az ellenállóképesség elvesztése után. Ez megmagyarázza egyben, hogy az életkorral összefüggő betegségek leghatékonyabb megelőzése és kezelése is csak az átlagos élettartamot, de nem a maximálist javíthatja, hacsak nem valódi öregedésgátló terápiákat fejlesztenek ki” – teszi hozzá Andrei Gudkov professzor a Roswell Park Comprehensive Cancer Center rákközpont munkatársa.

David Sinclair, a Harvard Medical School genetika professzora szerint a tanulmány rávilágít, hogy “a felépülési arány egy fontos velejárója az öregedésnek, ami a folyamat gyógyszeres lassítását és az élettartam kitolását” vonhatja maga után.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük