17 millió dollárt loptak el a csalók és fektettek bitcoinba


Az FBI gyanúja szerint nigériai állampolgárok egy csoportja legalább 17 millió dollárt lopott el két chicagói vállalattól, és ennek egy részét bitcoinba fektette.

Az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) azt gyanítja, hogy nigériai állampolgárok legalább 17,5 millió dollárt loptak el két chicagói székhelyű cégtől, majd a lopott pénz egy részét bitcoinban rejtették el, írta a Daily Post.

Olalekan Jacob Ponle álnevén Mr. Woodberry és 11 társa egy globális csalás tervét szövögette. Állítólag 435 millió dollárt akartak meglovasítani a BEC módszerét használva. A nigériai férfiakat Dubajban tartóztatták le számítógépes csalás miatt, majd mindannyiukat átadták az amerikai hatóságoknak.

Az FBI jelentése szerint Woodberry üzleti e-mailekhez kapcsolódó visszaéléssel (BEC) lopta el a pénzt. A csalók egy megtévesztő e-mailt küldtek a célba vett vállalatok pénzügyi részlegén dolgozóknak, tranzakciókért felelős személyeknek (állítólag pénzügyi igazgatóknak). A csalók úgy írták meg az e-mailt, mintha azt egy felsővezető küldte volna, és arra utasították a dolgozókat, hogy utalják át az általuk kívánt összeget egy számlára (például egy beszállító vagy kivitelező kifizetésére). Két céget vertek így át, az egyiktől 2,3 millió dollárt, a másiktól pedig 15,2 millió dollárt csaltak ki. A lebukástól tartva az összeg közel felét bitcoinra váltották át.

A BEC amúgy nem csupán jövedelmező, de egyszerű és a hatékony módszer is, ezért töretlen népszerűségnek örvend. Különösen azok körében kedvelt, akiknek nincs megfelelő eszközük vagy tudásuk a bonyolultabb csalások végrehajtásához. A vállalatoknál ezért célszerű kiemelten kezelni a területet, és rendszeres oktatásokat tartani, főként a pénzügyi tranzakciók végrehajtásáért felelős alkalmazottak körében.

Hasonló cikkeink:

Magánnyomozók a kriptoszektorban: hackerek és csalók nyomában

3 millió dollárt vesztettek a belgák csak 2019-ben kriptós csalásokkal

Janet Jackson exének arcával reklámoztak egy kriptovaluta csalást a Facebookon

 

 


Earn Free Bitcoin
Earn Free Bitcoin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.