Valaki feltörte a malacperselyt? 18 ezer (!) BTC-t mozgattak a BitMEX számlájára

Mindössze pár órával a tegnapi mélypont előtt, hatalmas összegű, 18 ezer BTC-t mozgattak a BitMEX tőzsde számlájára.

18 ezer BTC-t mozgattak át egy kriptopénz tőzsdére

Tegnap magyar idő szerint a délelőtti órákban először egy 10 bitcoinos tranzakció érkezett a BitMEX tőzsde tárcájába. Az összeg önmagában még egyáltalán nem számít jelentősnek, azonban kevesebb, mint fél órával később további 16 számláról összesen 17990 BTC-t mozgattak át a kriptopénz tőzsdére.

18000 BTC-t mozgattak a BitMEX-re

A számla összértéke, azaz a 18 ezer bitcoin jelenlegi árfolyamon több, mint 115 millió dollár. Érzékeltetésül, 115 millió dollárért kelt egy Picasso a Rockefeller aukciós házból és ennyi kártérítésbe bukott bele a Gawker a Hulk Hogan botrányban. Forintban pedig 33 milliárd forint körüli összeget tesz ki a 18 ezer bitcoin, mely majdnem az MNB tavalyi nyereségének felel meg.

A Twitteren futótűzként terjedt a tranzakció híre

A Twitteren pillanatok alatt elterjedt a nagy volumenű átutalás híre.

Volt aki úgy vélte a tranzakcióval a BitMEX akarta a piacot manipulálni. Az összeesküvés elmélet hívőknek ez kielégítő válasz lehet, azonban kevésbé valószínű megoldás, mert a 18 ezer BTC az összes forgalomban lévő érmének mindössze 0,1%-át teszi ki.

A kriptopénz tőzsdék ráadásul rendszeresen mozgatnak nagyobb összegeket offline tárcákba és vissza a biztonság fokozása miatt. Így, ha a BitMEX volt a küldő számla tulajdonosa, a piaci manipuláció helyett sokkal valószínűbb, hogy likviditást akartak csak teremteni a tőzsdén.

A BitMEX-el kapcsolatos számlák jellemzően azonban 3BMEX előtaggal kezdődnek.  Így ennek a tranzakciónak valószínűleg nincs köze a tőzsde mindennapos tevékenységéhez.

De akkor ki lehetett a bitcoin bálna?

Bár a bitcoin címek és rajtuk parkoltatott összegek nyilvánosan megjelennek a decentralizált főkönyvben, a bitcoin címek mögötti személyek kiléte azonban a legtöbbször a homályba vész. Hacsak nem fedi fel valaki a számláját, akkor az anonim marad – így ez esetben sem lehet pontosan tudni, ki lehet a 17 számla tulajdonosa.

A  bitcoin bálnák olyan igazi nagy halak a kriptopénz piacon, akik könnyedén manipulálni tudják az árfolyamokat a hatalmas méretű megbízásaikkal. Erről bővebben egy korábbi bitcoin bálnás összefoglalónkban olvashattok többet.

Ráadásul a 18 ezer bitcoin csak nekünk, földi halandóknak tűnhet soknak. Egy bitcoin címre három hónap alatt 90 ezer bitcoin érkezett egy titokzatos bitcoin bálnától feltehetően Kínából.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.