Statisztika: hány ember rendelkezik bitcoinnal

Tudjuk hogy a kriptovalutával foglalkozó iparágak óriási nyereségeket könyvelnek el. Sokan vannak akik milliomosok is lettek és sokan vannak akik hasonló reményekkel vágnak bele a kriptobányászatba. Vajon hányan lehetnek akiknek valamilyen módon közük van a kriptokereskedelemhez. Cikkünkben megpróbálunk ennek utána járni és néhány statisztika kielemzésével következtetéseket levonni.

A becslések szerint jelenleg 23,7 millió bitcoin cím van világszerte. Ez a teljes népesség 0,31 százaléka. De, azt is figyelembe kell venni hogy egy személynek több ilyen címe is lehet, így ez a szám tovább csökken. Azt a tényt sem hagyhatjuk figyelmen kívül hogy a teljes bitcoin készlet 96 %-val a fenn felsorolt címek mindössze 4 százaléka rendelkezik.

Satoshi Nakamoto a bitcoin atyja jelenleg 980 000 bitcoinnal rendelkezik, ami 15,2 milliárd dollárnak felel meg. Nézzünk még néhány érdekességet:

 1. 457 000 cím több mint 10 000 dollárral rendelkezik.
 2. A 100 leggazdagabb bitcoin címnek összesen 19 milliárd dollár vagyona van.
 3. Eddig több mint 500 000 bitcoin.com pénztárca lett letöltve.
 4. A Bitcoin óránként több mint 12 000 tranzakciót kezel.
 5. 99 000 bitcoint küldünk óránként.

Ha csak ezeket a tényeket vesszük figyelembe akkor feltehetjük a kérdést hogy miért csak ilyen „kevés” embernek van bitcoin címe?

Miért nem használják az emberek a bitcoint?

Most pedig nézzük a leggyakoribb okokat amik miatt az emberek tartanak a bitcoin cím használatától.

 • A bitcoin bonyolult és nehéz megérteni.
 • Túl bonyolult a használata.
 • Az egész egy nagy átverés.
 • Túl sok járulékos költség van.
 • Az embereket nem érdekli a kriptovaluta.
 • Túl nagyok a kockázatok.

Nézzük meg a Finder felmérésének eredményeit hogy hányan foglalkoznak bitcoinnal az amerikai lakosság körében. Ezek alapján megtudtuk hogy az amerikaiak 92 %-a még nem fektetett be bitcoinba vagy más virtuális pénznembe és csak 8 százalékuk tervezi hogy a közeljövőben ilyen célú befektetést fog végezni. Továbbá kiderült hogy a megkérdezettek 10,3 százaléka rendelkezik valamilyen kriptovalutával és csak 5,15 % tulajdonában van bitcoin. A bitcoinra költött becsült átlagos pénzösszeg 3 453,89 dollár volt. De figyelembe kell vennünk azt a tényt is hogy csak 2001 felnőttet kérdeztek meg vagyis a lakosság 0,0011 százalékát.

Pénznem Az emberek hány százalékának van: Átlagos költség dollárban:
bitcoin 5,15 % 3,453.89
bitcoin cash 0,90 % 636.22
cardano 0,45 % 84.22
ethereum 1,80 % 1,243.42
ripple 0,85 % 299.06
stellar lumens 0,40 % 151.38
egyéb 0,75 % 388.33

A Global Blockchain Business és a Survey Monkey közös felmérés és statisztika kimutatta a lakosság 5 százaléka birtokol valamilyen kriptovalutát és 21 % fontolgatja hogy ilyen irányú befektetéseket tesz. Ők 5 761 felnőttet kérdeztek meg.

A LendEDU felmérése 1000 embert érintett és ezek szerint 14 százaléknak van kriptovalutája és 17,18 % gondolkodik a befektetésen.

Kik használják a bitcoint?

A lakosság mely része használja többet a virtuális pénzeket. Férfiak vagy nők? Az X generáció tagjai vagy a fiatalabbak? A felmérések eredményeiből ezekre is fény derül. A három felmérés eredményeinek összevonásával kaptuk a következő adatokat.

 1. A férfiak többet fektetnek be kriptovalutákba mint a nők.
 2. A milleniumi generációt jobban érdekli a virtuális valuta mint az X generáció tagjait.
 3. Jelenleg többen vannak azok akik fontolgatják a befektetést mint azok akik már rendelkeznek kriptovalutával.

Most pedig nézzük meg a nemek és a generációk közötti eloszlásokat aszerint hogy kik rendelkeznek kriptovalutával.

Statisztika: hány ember rendelkezik bitcoinnal

Statisztika: hány ember rendelkezik bitcoinnal

Ezek után nézzük meg miről árulkodik a globális statisztika. 2017-ben a Cambridge Center for Alternative Finance folytatott kutatásokat e téren. Az eredmények fényében ők arról számoltak be hogy világszerte 2,9 és 5,8 millió között van az aktív virtuális pénztárcák felhasználóinak száma. Ha az inaktív felhasználókat is figyelembe vesszük akkor:

 1. Világszerte több mint 22 millió Bitcoin pénztárcát hoztak létre.
 2. A Coinbase a világ vezető kriptovaluta váltója, 13 millió felhasználóval rendelkezik.
 3. A blockchain.info statisztika szerint 18,5 millió felhasználóval rendelkeznek.

A tanulmány több mint 100 vállalat adatait vette figyelembe. Ezek a cégek 38 országban találhatók és a világ blokklánc-iparának 75 százalékát foglalják el. Nézzük a globális adatokat:

22 millió bitcoin pénztárca

Ahogy a fentiekben már említettük több pénztárca is tartozhat ugyanahhoz a személyhez vagyis sokan egyidejűleg több ilyennel is rendelkeznek.

Miért kell több pénztárca? Ennek különféle okai vannak. Pl.: bizonyos diszkréciót is biztosít ha van egy nyilvános és egy privát pénztárcánk. Ugyanakkor van akik a különböző tevékenységekhez külön pénztárcát tartanak (egyet az online vásárláshoz, egyet a bitcoin tárolására, online fizetések fogadására stb.).

Akkor hány amerikainak is van bitcoinja?

A felmérésekből tudjuk hogy körülbelül a lakosság 5 százaléka rendelkezik valamilyen virtuális valutával. Függetlenül attól hogy a kérdezésbe nem vonták be a teljes amerikai lakosságot, kijelenthetjük hogy 16 millió állampolgárnak van valamilyen kriptopénz a birtokában. Azt is feltételezhetjük hogy a lakosság 60 %-a hallott már a bitcoinról.

Mi a helyzet a világ többi részén

A világ országaiban növekvő tendenciát mutat a bitcoin használata. A kriptopénz  használók bázisa Dél-Amerikában növekszik a leggyorsabban. Közülük is Venezuela, Brazília és Kolumbia vezeti a listát. Afrika a másik kontinens ahol gyorsan növekszik a népszerűsége. Itt a listavezetők Dél Afrika, Ghána és Nigéria.

Egy 2017-es tanulmány szerint január és november között az eToro új bitcoin-felhasználóinak száma 671 százalékkal nőtt 2016 ugyanezen időszakához viszonyítva.

Statisztika: hány ember rendelkezik bitcoinnal

Statisztika szerint még van hova fejlődni

A bitcoin egy olyan erőt képvisel amivel számolni kell függetlenül attól hogy még hosszú utat kell megtennie. Nézzük az adatokat itt is:

A PayPal 235 millió felhasználóval büszkélkedhet, akik összesen 35,7 millió dollárnyi összeget tartanak a számlájukon.

A Visa felhasználóinak száma meghaladja az egymilliárdot is.

Ha ezekkel a számokkal összehasonlítjuk a bitcoin 2,9 és 5,8 millió közötti felhasználói bázisát, láthatjuk hogy még hosszú út áll előtte. Kétségtelen az is hogy már eddig is hatalmas előrelépést könyvelhet el a bitcoin, azonban az eddigi fizetési módokhoz képest még fejlődnie kell.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.