200 Bitcoin-automata telepítése kezdődhet el El Salvadorban

El Salvador kormánya megkezdte a Bitcoin ATM-ek telepítését. Ezzel is támogatják azt, hogy a polgárok átválthassák a kriptovalutát amerikai dollárra, és készpénzben felvehessék azt.

Nayib Bukele, El Salvador elnöke kijelentette, hogy kormánya az első 200 Bitcoin-automatát kívánja telepíteni a “Chivo” nevű digitális tárca mellett. Az elnök azt is bejelentette, hogy 50 bankfiók lesz országszerte, ahol pénzt lehet felvenni vagy letétbe helyezni.

Bukele elnök azonban most is felhívta rá a figyelmet, hogy a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való használata nem lesz kötelező.

hivatalos fizetőeszköz El Salvador

Az elnök a Bitcoin digitális tárca használatáról is beszélt. Kijelentette, hogy az állampolgárok elfogadhatnak fizetést Bitcoinban vagy dollárban, letölthetik a „Chivo” nevű digitális tárcát, és onnan kezelhetik a kriptovalutát, vagy átválthatják készpénzre a 200 ATM egyikében, ami elérhető lesz az országban.

Bukele azt is bejelentette, hogy az ilyen Bitcoin-tranzakciók díjmentesek lesznek. Ha az el salvadori lakosok pénzt kapnak barátaiktól vagy családtagjaiktól, és átutalásokat indítanak vagy fogadnak Bitcoinban, akkor egy cent kezelési díjat sem kell fizetniük senkinek.

Kijelentette, hogy kormánya nem kényszeríti az ország egyik állampolgárát sem arra, hogy a Bitcoint használja fizetési módként.

„Csak, ha akarják. Ha nem, akkor ne töltsenek le semmit, ennyi.” – mondta Bukele elnök.

Bukele megemlítette továbbá, hogy a külföldön élő salvadoriak egyérteműen a Bitcoint használnák azonnali pénzküldésre az országban élő családtagoknak. Küldhetnek Bitcoint vagy dollárt, ha szeretnének. Bukele elnök hozzátette, hogy a Bitcoin bevezetése évente 400 millió dollárt takarít majd meg a helyi lakosoknak a külföldről érkező utalások fogadásából, mivel nem kell tranzakciós díjat fizetni utánuk.

A múlt héten Alejandro Zelaya pénzügyminiszter egy helyi tévéinterjúban elmondta, hogy a Bitcoin és a digitális tárca használata El Salvadorban „teljesen opcionális” lenne, és azokat a vállalkozásokat, amelyek nem fogadják el a kriptovalutát, nem büntetnék meg.

Továbbá a pénzügyminiszter azt is hozzátette, hogy El Salvadorban a Bitcoin-törvény szeptember 7-én lép hatályba. A polgárok amennyiben letöltik a kormány Chivo digitális tárcáját, megadják azonosítószámukat, akkor 30 dollár értékű bónuszt kapnak Bitcoinban.

A fejlődő nemzetek követhetik El Salvador példáját

Az el salvadori törvényhozók idén júniusban fogadták el a törvényjavaslatot, és a Bitcoint törvényes fizetőeszközként ismerték el. Bukele elnök ezt követően aláírta a törvényt. Az országnak további 90 napot kell várnia (szeptember 7-ig), amíg a törvény megjelenik az ország hivatalos közlönyében. Bukele elmondta, hogy a Chivo tárca alkalmazása is szeptember 7-től lesz elérhető az app store-okban.

El Salvador történelmi és példátlan lépést tett, amely izgalmat váltott ki a kriptovaluta közösségekben, és szkepticizmust keltett egyes érdekelt felekben. A Világbank elutasította El Salvador segítségnyújtási kérelmét a Bitcoin mint törvényes fizetőeszköz bevezetésére. Az IMF (Nemzetközi Valutaalap) szintén figyelmeztette El Salvadort, hogy ne használja a Bitcoint törvényes fizetőeszközként.

El Salvador lépését követve, hogy a kriptovalutát törvényes fizetőeszközzé tegyék, Panama, Brazília, Paraguay és Argentína politikusai a közösségi média segítségével próbálnak döntést hozni.

Ezen országok közül valószínűnek tűnik, hogy Paraguay és más fejlődő országok hamarosan követik El Salvador példáját, vagy legalábbis kedvező törvényeket vezetnek be, amellyel tovább növelik a kriptovaluták elfogadását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.