Elképesztő mekkorát gyengült az arany a bitcoinnal szemben 10 év alatt

Az arany ára az elmúlt kilenc évben hatalmasat esett a bitcoinhoz képest. A kriptovaluták királyának elfogadási aránya folyamatosan növekszik, így már több uncia aranyat lehet vásárolni egyetlen bitcoinért is.

Nyomás alatt az arany

A Coin Metrics, az iparág egyik vezető kriptoeszköz piaci és hálózati adatszolgáltatója, nemrégiben adta a platformjához az arany/BTC kereskedési párt. A cég ötlete az, hogy átlátható és könnyen értelmezhető adatokat és elemzéseket kínáljon a bitcoin és az arany árának alakulásával kapcsolatban az iparágban érdekelt felek számára.

Ennek a kereskedési párnak köszönhetően már világosan látható, hogy 2010 óta óriási, 370 000-szeres csökkenésen ment át az arany. A nemesfém 2010. július 25-én érte el a legmagasabb árfolyamát, akkor egyetlen uncia arany 23 600 bitcoint ért. 2017. december 16-án (a BTC mindenkori csúcsárfolyamánál) viszont elérte történelmi mélypontját, egy uncia aranyért mindössze 0,064 bitcoint adtak.

Josh Olszewicz, a Brave New Coin kereskedője szerint az arany olyan drámai zuhanást produkált a bitcoinnal szemben, hogy a kriptovaluták hangos kritikusa és egyben aranyguru befektető Peter Schiff valószínűleg a fejét fogná, ha meglátná az arany/BTC diagramot.

Arany/Bitcoin árfolyam | CoinMetrics

Noha az aranynak némileg sikerült észhez térnie és visszanyerni értékéből, unciánként körülbelül 0,20 BTC körül ingadozik. Sajnos még mindig fényévnyi távolságra van a kilenc évvel ezelőtti szint elérésétől. Emellett pedig a kínálati és keresleti gazdasági modell is folyamatosan változik, amely újabb pofont jelenthet az arany számára.

Újabb csapás

Egy újabb hipotetikus csapást jelentene az arany árfolyamára, ha a már többször hallatott aszteroidabányászat eredményeképp óriási aranykészletre bukkannának a Naprendszerben. A NASA becslése szerint erre nem is kicsi az esély és becslése szerint az aszteroidákon lévő ásványi erőforrások összértéke elérheti a több billiárd dollárt, ami az arany, mint értékőrző eszköz végét jelentené. Ahogy a világ halad előre a digitalizáció ösvényén, még nagyobb a valószínűsége annak, hogy a bitcoin veheti át az arany értékőrző szerepét. A programozható pénz és értékőrző Bitcoin fix kínálattal rendelkezik, ami kevésbé igaz az aranyra, és főképp nem igaz a pénzre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük