2010 óta idén kezdeményezték a legtöbb csődeljárást az USA-ban

Nem is gondolnánk, hogy ha az S&P indexet nézzük, amely most érte el a 2023-as csúcsot, hogy csődhullám söpör végig az Egyesült Államokon. Az elmúlt 13 évben idén nyújtották be a legtöbb csődeljárást, ami egyértelmű jele a hitelszűkösség erősödésének a kamatlábak emelkedése miatt.

A növekedés a nagyvállalatok körében a legszembetűnőbb, ahol az S&P Global Market Intelligence szerint az idei év első négy hónapjában 236 csődbejelentés történt. Ez több mint kétszerese a 2022-es szintnek, és 2010 óta a leggyorsabb ütemben növekedett az év első negyedévében.

csődeljárás

Az elmúlt hetekben több nagy vállalat, amelyek több száz vagy akár több ezer dolgozót is foglalkoztatnak, nyújtott be csődvédelmet, köztük a Bed Bath & Beyond és a Vice Media.

A csődök száma májusban sem lassult. Csak a múlt héten nyolc, 500 millió dollárnál nagyobb összegű kötelezettséggel rendelkező vállalat kérvényezte a csődeljárást. A 2022-es havi átlag körülbelül három bejelentés volt.

A múlt heti nyolc nagy, legalább 50 millió dolláros kötelezettséggel rendelkező cégek között, amik csődeljárást kértek, volt a Vice Media, az Envision Healthcare és a Monitronics International is. A múlt hetet megelőzően az idei év legintenzívebb hét napja egy február végi hét volt. Akkor olyan cégek jelentették be a fizetésképtelenséget, mint a Covid-19 teszteket gyártó Lucira Health, a generikus gyógyszergyártó Akorn és a korábbi SPAC Starry Group.

csődeljárások száma

A bankruptcydata.com által összeállított adatok szerint 2023-ban eddig összesen huszonhét nagy adós jelentett csődöt, szemben a 2022-es év egészére vonatkozó negyvennel.

A csődeljárások száma főleg a nagyvállalatok körében emelkedik

Mark Zandi, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza szerint a csődök számának növekedése összességében a nagy és kis cégeket együttvéve valamivel visszafogottabb. A csődeljárási bejelentések a járvány előtti szint és a történelmi normák alatt maradnak. A csődeljárás azonban, különösen a nagy, veszteséges vállalatok körében emelkedett meg. Az okok mögött meghúzódik a kamatlábak emelkedése, a világjárvány idején nyújtott állami támogatások elapadása és az értékesítés növekedésének lassulása a gazdasági aktivitás visszaesése miatt.

A Moody’s Analytics adatai szerint az első negyedévben az amerikai kerületi bíróságoknál minden típusú vállalatot figyelembe véve mintegy 16 200 csődbejelentés érkezett. Ez egy évvel korábban 12 200 volt. De az idei adat is még mindig jóval a pandémiát megelőző időszak alatt van. Akkor 21 000 vagy annál is több csődeljárást indítottak egy negyedév alatt. Még a járvány előtti számok is viszonylag alacsonyak voltak történelmi viszonylatban. Részben azért, mert az alacsony kamatlábak megkönnyítették a vállalatok számára a hitelfelvételt.

Most az S&P Global előrejelzése szerint a spekulatív besorolású értékpapírok 12 hónapos nemteljesítési rátája a jelenlegi 2,5%-ról 4,5%-ra ugrik 2024 elejére.

“Az alacsony kamatlábak és a világjárványhoz kapcsolódó kormányzati támogatási programok korszaka segített a felszínen tartani olyan vállalatokat, amelyeknek egyébként talán kevés más lehetőségük lett volna.” – mondták az S&P elemzői a nagyvállalati adatokról. “Most, hogy a kamatlábak visszatértek a nagy recesszió előtti szintre, és a világjárvány okozta támogatási programok nagyrészt véget értek, újabb felfutást látunk a csődeljárásokban.”

A 2021 közepén a Bloomberg US High Yield Index által mért 4% alatti hozamok több mint kétszeresére nőttek a junk kötvények esetében. A Fed arra figyelmeztetett, hogy a hitelezők tovább szűkíthetik a vállalkozások hitelkínálatát a bankszektorban a közelmúltban bekövetkezett bankcsődök miatt is.

kötvények hozamai

Az amerikaiak nem költenek

A nem létfontosságú fogyasztási cikkeket értékesítő cégek más ágazatoknál súlyosabban érintettek, mivel az amerikaiak a magas infláció közepette visszafogják kiadásaikat – írja az S&P. A növényi alapú Pizza Boston, az AmeriMark Interactive katalógus-kiskereskedő és a Party City kiskereskedelmi lánc a közelmúlt áldozatai közé tartozik.

A múlt hónapban a David’s Bridal ruha kiskereskedő cég 5 éven belül másodszor jelentett csődöt, és közölte, hogy vevőt keres. Ez néhány nappal azután történt, hogy tájékoztatta az állami munkaügyi hivatalokat, hogy országszerte több mint 9000 alkalmazott elbocsátását tervezi. A 70 éves cég azt mondta, hogy üzletét “a covid utáni környezet és a bizonytalan gazdasági körülmények” nyomasztják.

A közelmúlt talán legjelentősebb csődje a régóta nehézségekkel küzdő Bed Bath & Beyond volt, amely április végén jelentett csődöt. A cégnek a világjárvány idején, amikor az amerikaiak több időt töltöttek otthon és sokat költöttek a háztartásra, elég jól ment. Amikor azonban a gazdasági környezet megváltozott, és a makacsul magas infláció csökkentette a diszkrecionális vásárlásokat, a vállalatot a szerencséje rögtön elhagyta.

A bankszektorban idén márciusban végigsöpört csődhullám is hozzájárult ahhoz, hogy most megnőtt a csődbejelentések száma ebben az ágazatban – közölte az S&P. A legjelentősebb csődbejelentés az SVB Financial Group, a Silicon Valley Bank anyavállalata volt, amely a nagyon erős bankroham után volt kénytelen csődeljárást kérni.