Egyre népszerűbbek a DEX-ek; 105%-os növekedés néhány hónap alatt

A CoinMarketCap helyesen jósolta meg, hogy ez az év a decentralizált tőzsdék éve lesz (DEX). Általánosságban elmondható, hogy a DEX platformok iránti érdeklődés drámain megnőtt idén. A Dune Analytics, egy Ethereum adatközvetítő által megosztott legújabb jelentés szerint a DEX kereskedési volumene 105%-kal nőtt. A Dune Analytics oldalán jelenleg az látható, hogy az elmúlt hét napban 59,08 millió dollár értékű kereskedést bonyolítottak le.

 

Az Uniswap, egy Ethereum-alapú automatikus token tőzsdei protokoll és a Kyber Network (Érdekel? Decentralizált váltók a piacon) lánc-likviditási protokoll uralták a piacot. Az Uniswap 19 millió dolláros kereskedési volument, míg a Kyber Network 18 millió dollárt ért el. A kereskedők száma alapján az elmúlt hét napban (az egyéni címek számát tekintve) továbbra is az Uniswap dominált 2 806 kereskedővel. Mögötte az IDEX szerepelt 2668 fiókkal, a Kyber pedig 2 555 kereskedővel.

Az Ethereumon működő decentralizált tőzsdéken (DEX-ek) nyilvántartott tranzakciók száma jelentősen nőtt, 2019 első hat hónapjában az adatok majdnem megháromszorozódtak.

A DEX-eket összesítő Totle jelentése szerint januárban mintegy 266 000 tranzakciót hajtottak végre, miközben ez a szám júniusban már nagyjából 426 000-re nőtt, amely azt mutatja, hogy majdnem duplája volt a fél évvel ezelőttinek.

A fent említett jelentés azt is megjegyezte, hogy számos frissítés járult ahhoz hozzá, hogy a platformok hatékonyabbak legyenek, elkerülve a csúszásból eredő problémákat is. Ezen túlmenően a decentralizált pénzügyi szolgáltatások vagy a DeFi növekedése, a DEX potenciális növekedését segítette elő.

Változások a DEX felületeken

A korábbi jelentések szerint a DeFi alkalmazások értéke az elmúlt 12 hónapban elérte az 500 millió dollárt. Ezenkívül a DeFi tér növekedésének ösztönzésre a különböző platformok, mint például a Coinbase is, nemrégiben bejelentette, hogy boot-alapú források fogják támogatni a DeFi protokollokat.

A CEX-ekkel (angolul ‘centralized exchange’) vagy a központosított tőzsdékkel ellentétben, ahol a platform tulajdonosa gyakorlatilag közvetítőként működik, a DEX-ek alapvetően arra törekszenek, hogy eltávolítsák a közvetítőket, mint a problémák egyik forrását. A kereskedést közvetlenül a felhasználók között kezelik. Noha az előbbieknek megvannak a maga pozitív szempontjai a használhatóság, az elérhetőség, a magas likviditás és a fejlett kereskedési eszközök szempontjából, ez nagyobb centralizációs kockázatot jelent, és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy sokszor a közvetítőkre való támaszkodás maga egy nagy rizikó, gondoljunk csak a számtalan tőzsdehackekre, mikor kámforrá vált a kereskedők digitális pénze.