2021 is így kezdődött…

Itt az altcoin szezon. Több alternatív kriptopénz ára is kilőtt a héten és vitte magával az egész kripto piacot. 2021-ben is így kezdődött a bika trend eleje, most is ez várhat ránk?

BTC USD árfolyam a héten

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Ripple Labs natív tokenje, az XRP közel megduplázta árát, miután egy amerikai bíró döntést hozott a kriptos cég és az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) között már három éve húzódó perben. Analisa Torres bírónő ugyanis úgy döntött, hogy a SEC állításával ellentétben az XRP nem értékpapír. Döntése pedig az egész kriptopénz piacra hatással van.

Európa hamarosan üdvözölheti az első Spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapját (ETF). A kibocsátó Jacobi Asset Management Group vállalata szerint az induló ETF egyik jelentősége, hogy elmozdulást jelent az összes korábbi, európai intézményi befektetők számára elérhető terméktől. A korábban elérhető kripto termékek tőzsdén kereskedett kötvényekként (ETN) voltak eddig strukturálva, nem pedig ETF-ként. A különbség a két termék között az, hogy míg minden ETF-részvényes az alap mögöttes részvényeinek egy részét birtokolja, addig az ETN-ek befektetői egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt tulajdonolnak, nem pedig a mögöttes eszközöket.

A Google lehetővé teszi a fejlesztők számára az NFT-k integrálását az androidos játékokba és alkalmazásokba. A technológiai vállalat, amely szabályai teljes körű bevezetését az év végére tervezik, az átláthatóság érdekében egyértelmű iránymutatásokkal készült a blokklánc játékok fejlesztői számára. A frissített irányelvek szerint a fejlesztők például kötelesek közzétenni az appok blokklánc státuszát a Google Play Áruház felületén.

A hírek szerint július 13-án reggel letartóztatták a csődbe ment kriptokölcsönző Celsius volt vezérigazgatóját, Alex Mashinskyt. A hír percekkel azután robbant ki, hogy a SEC még ugyanazon a napon pert indított a kriptokölcsönző ellen. A volt vezérigazgatót a cég összeomlásának vizsgálata után tartóztatták le. Masinszkijt csalással és a piac manipulálásával vádolják.

Ripple Vs SEC per jelentősége

Ripple XRP tokenjének árfolyama megduplázta az értékét, és egyben nagyobb altcoinok szélesebb körű felemelkedését is előidézte. A kriptokereskedők még emésztgetik azt a kulcsfontosságú döntést, amely végre pontot tehet az Egyesült Államok szabályozóinak bosszúhadjáratára. A SEC ugyanis évek óta pont az értékpapír törvénynek való megfelelőséget helyezte középpontba a digitális eszközök kereskedelme elleni harcában.

A Solana SOL-ja, a Cardano ADA-ja is 26%-kal és 21%-kal magasabban zártak tegnap, míg az Algorand ALGO-ja és a Polygon MATIC-ja is 12%-kal, illetve 9%-kal drágultak tegnap óta. Mind a négy tokent a közelmúltban értékpapírként jellemezte az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsde Felügyeletének a hivatalos kereseteiben, amiket a népszerű kripto-kereskedő tőzsdék, köztük a Binance és a Coinbase ellen indított az elmúlt hónapokban.

De Analisa Torres amerikai kerületi bíró csütörtöki összefoglaló ítélete megkérdőjelezi ezt az értékpapír irányú minősítést.

A SEC és a Ripple Labs, az XRP anyacége már három éve állnak egy elhúzódó tárgyalótermi csatában. A tárgyalás központi eleme, hogy az XRP, a világ negyedik legnagyobb kriptovalutája biztonságos-e a befektetők számára és, hogy értékpapírnak minősül-e vagy sem..

2020-ban a SEC azt állította, hogy a Ripple és annak vezérigazgatója, Brad Garlinghouse megsértették az értékpapír-törvényeket, amikor 1,4 milliárd dollár értékű XRP tokent bocsátottak ki. A Ripple azonban végig fenntartotta, hogy a tokenje nem értékpapír. Azonban a per elindított egy lavinát, ami zűrzavart okozott a piacon, hogy pontosan melyik digitális érme esik az értékpapír törvény szabályozása alá.

Sokan az ügynökség a San Franciscó-i székhelyű Ripple startup cég elleni keresetet a szélesebb iparágra vonatkozó felderítő hadjáratnak tekintették. Ez ugyanis potenciálisan rákényszerítette volna a SEC-et arra, hogy a közel 20 000 kripto token közül meghatározza, melyik tartozik a joghatóság szabályozása alá.

A csütörtökön hozott ítéletében az Egyesült Államok New York-i Déli Kerületi Bíróságának bírája, Analisa Torres úgy döntött, hogy az

“XRP önmagában nem feltétlenül értékpapír”.

Ezt nagy örömmel fogadták az iparág résztvevői, akik a döntést az XRP és más érmék győzelmének tekintették. Eddig még ilyen konkrét megnyilvánulás nem volt a témában a per során.

Gyengülő dollár erősíti a kriptókat

A kriptopiaci árak másik pozitív lökést kaptak a lecsengő amerikai dollár indextől (DXY). A korábbi adatok alapján, amikor a DXY index visszahúzódik, az olyan kockázati eszközök iránti kereslet, mint például a Bitcoin is, nő.

A DXY index pedig tovább csökkenhet, miután az inflációs adatok a legkisebb 12 hónapos ugrást mutatták be 2021 márciusa óta. Egy tökéletes világban a befektetők ideális esetben a lecsengő DXY-re megerősítésként tekintenek, és növelik a kockázatos eszközöket a portfóliójukban. Legalábbis eddig így történt a múltban.

DXY dollár index és a bitcoin árfolyam kapcsolata

A DXY index korábbi visszaesése a bitcoin és az altcoinok visszatérésével zárult le. A grafikonon is jól látszik, hogy a lefelé induló DXY indexszel egy időben indult meg a Bitcoin árfolyama is felfelé. Most pedig épp válaszút előtt áll a két árfolyam trendvonala.

Itt vannak az XRP bálnák

Bizonyos mutatók azt mutatják, hogy az XRP folyamatban lévő árnövekedése nem csak egy rövid távú reakció a Ripple napokban megjelent pozitív híre kapcsán.

Az XRP hatalmas árfolyam emelkedése ugyanis egybeesik a 10 hónapos csúcsot elérő kereskedési volumenével is. Eközben az XRP bálna tranzakciók száma – azaz a 100 000 dollárnál nagyobb összeget tároló pénztárcák – 2023-ban a legmagasabb szintre emelkedtek. Ez mind arra utal, hogy a leggazdagabb befektetők teljes vállszélességgel támogatják az XRP rallyt.

XRP kereskedési volumen

Ha a kulcsfontosságú bálnák növelik a pozíciójukat az árfolyam emelkedése során, akkor ez jó előrejelzés lehet arra, hogy az árfolyam emelkedése valójában még csak most indul el.

Ezenkívül az XRP árnövekedése összhangban van a 100 ezer és 10 milliós token egyenleggel rendelkező entitások növekedésével.

Ripple bálnák

Más szóval, a bálnák nem adták el a tokeneket az árfolyam emelkedés során. Sőt ténylegesen felhalmozni kezdték az XRP-t, ami arra utal, hogy a legtöbben további nyereség érdekében szeretnének pozicionálni magukat.

Technikai szempontból az XRP az elkövetkező napokban tesztelheti a kulcsfontosságú 1 dolláros szintet. Bár ez egyelőre gyengének tűnik ahhoz, hogy tovább tudja folytatni az emelkedést.

XRP technikai elemzés

Figyelemre méltó, hogy a július 14-i visszahúzódás egy többéves vízszintes trendvonalból (lila) és egy óriási, csökkenő trendvonalból (fekete) álló ellenállási csatorna közelében történt.

Ráadásul az XRP heti RSI már most túlvásárolt, ez növeli a korrekció lehetőségét.

A token 50 hetes exponenciális mozgóátlaga 0,48 dollár közelében és a 200 hetes EMA-ja a 0,50 dollár közelében húzódik. Ez egyelőre szintén nem ad túl sok teret az emelkedésre az XRP esetében.

Másrészt egy túlvásárolt heti RSI azt is eredményezheti, hogy az XRP ár most inkább majd oldalirányban konszolidálódik a 0,75-1 dolláros tartományon belül.

Ha azonban az XRP árfolyama döntően 1 dollár fölé emelkedik, akkor a következő árcél szeptemberre már 1,35 dollár közelében lesz, ami a 2021. augusztus-decemberi kereskedési szint visszatérését jelenti.

A Bitcoin kitörésre még várni kell?

A CoinGlass elemzőcég adatai szerint a Bitcoin jóval tompább árfolyamakciót produkált az elmúlt napokban. De még így is 50 millió dollárnyi short pozíciót tudott likvidálni az elmúlt nap során a legutóbbi volatilitás.

A kereskedők csalódottságukat is fejezték ki, hogy nincs egyértelmű kitörés a Bitcoin régóta fennálló oldalazó csatornájából.

Bitcoin kereskedési csatorna

Elutasította az árfolyam a magas tartományokat, így még nem tudott lépni a Bitcoin egy újabb szintre. Továbbra is várnak egy komolyabb fordulatot, mielőtt belevágna a BTC az igazi kitörésbe.

Bitcoin dominancia csökkenőben

A Bitcoin dominanciája is csökkent a héten. A legnagyobb kriptovaluta korábban a teljes forgalom közel 52%-át tette ki, és egyik napról a másikra azonban 50% alá esett a BTC dominanciája, ami közel egyhavi mélypontot jelent.

Egyes kereskedők már régóta várták, hogy a Bitcoin lassan már lehűti a magas dominanciáját. Ez ugyanis lehetővé teszi az altcoinok számára, hogy saját maguk is teret kapjanak egy szélesebb körű kriptopiaci emelkedés részeként.